Gazdaság

„Fogjon meg gyorsan két csomaggal, mert lehet, hogy aztán napokig nem lesz!” – lassan hiánycikk lesz a cukor

rtl.hurtl.hu

2022. november 29. 10:59

Ha kapnak is a boltok cukrot, 10 perc múlva elfogy.

„Fogjon meg gyorsan két csomaggal, mert lehet, hogy aztán napokig nem lesz!” – ezt mondta a Telex újságírójának az egyik budapesti Sparban az eladó, amikor a hatósági áras kristálycukor iránt érdeklődött.

A hatósági áras cukorból egyetlen kilót találtak a polcon, a piaci áras kockacukorból és nádcukorból viszont nem volt hiány. Az eladó előhozott nekik a raktárból egy tízes pakk kristálycukrot, ekkor kapták az idézett jótanácsot. Az eladó szerint ha kiteszik a cukrot a polcokra, 10 perc alatt elkapkodják az emberek.

A Mammutban lévő nagyobb Sparban is üres polcok fogadták őket. Ahogyan egy Pennyben, a Reálban és egy belvárosi Tesco Expresszben is. A Lidl esetében vegyes volt a kép: Csalogány utcai üzletükben egy raklapnyi cukor állt, a Király utcai Lidlben csak kedvesen mosolyogtak, amikor a cukorról kérdezték őket. 

A lap szerint a budapesti és a vidéki üzleteket járva az látszik, hogy lassan hiánycikknek számít a hatósági áras kristálycukor. Nem csak arról van szó, hogy épp nincs cukor a boltban, hanem nem is tudják, mikor kapnak legközelebb árut. A cukorínség nem csak a kisboltokat érinti, hanem a nagyobb üzletláncokat (Aldi, Lidl, Tesco, Spar, Penny) is. 

Magyarországon az élelmiszerek októberben átlagosan 45,2 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel ezelőtt. A kormány különböző termékekre kivetett ársapkája pedig úgy tűnik, áremelkedést és részleges élelmiszerhiányt okozott, a családok nem sokat spórolnak rajta. Hogy pontosan mi és miért drágult, annak a Házon kívül járt utána:


Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Gazdaság#ársapka#cukor#spar#Lidl

Címlapról ajánljuk