Gazdaság

Még keményebb fellépést akar Magyarországgal szemben az EP alelnöke

rtl.hurtl.hu

2022. november 28. 9:17

A szociáldemokrata Katarina Barley szerint világossá kell tenni Orbán Viktor számára, hogy amíg ténylegesen nem hajtják végre a korrupcióellenes intézkedéseket, addig Magyarország nem kap pénzt.

Felszólította az Európai Uniót Katarina Barley, az Európai Parlament szociáldemokrata alelnöke, hogy legyen keményebben Magyarországgal szemben a jogállamisági vitában – számolt be róla a német Merkur. A tét 7,5 milliárd eurónyi támogatás, amiért cserébe a kormány, úgy tűnik, készen lenne keményebben fellépni a korrupció ellen. Amikor az RTL stábja legutóbb megpróbált bejutni a frissen létrehozott korrupcióellenes hatósághoz, akkor éppen senki sem tudta fogadni őket. A szervezetnek amúgy se telefonszáma, se honlapja nincsen.


Az EP-alelnök az AFP hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy világossá kell tenniük Orbán Viktor számára, hogy amíg Magyarország nem hajtja végre a korrupcióellenes intézkedéseket, addig nem kap pénzt az Európai Uniótól.

Orbán Viktor olyan benyomást akar kelteni, hogy az orránál fogva vezetheti az Európai Uniót

– fogalmazott Barley. Hozzátette:

nem hagyhatjuk magunkat zsarolni.

A szociáldemokrata politikus szerint ha az Európai Unió enged, akkor az világos jelzés arra, hogy az ilyesfajta „provokációk” sikerrel járhatnak, ami „végezetes” jelzés lenne minden Európa-párti számára, és maga a jogállamisági mechanizmus is halott lenne.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei várhatóan december 6-án dönthetnek a Magyarországtól visszatartott uniós pénzekről.

Nyitókép: Robert Nemeti / Anadolu Agency via Getty Images

#Gazdaság#európai parlament#Katarina Barley#európai bizottság#uniós támogatás#jogállamisági mechanizmus

Címlapról ajánljuk