Gazdaság

Tavaly is sokkal több pénz érkezett az Uniótól, mint amennyit be kellett fizetni

rtl.hurtl.hu

2022. november 20. 11:45

A zárszámadás alapján jól alakultak a bevételek 2021-ben, de a kiadások még jobban elszálltak.

A vártnál 10 százalékkal több pénz, 28,4 ezermilliárd forint folyt be a 2021-es költségvetésbe – írta a hvg.hu a költségvetés tényleges teljesülését bemutató zárszámadásra hivatkozva. 

A hiány ezzel együtt sokkal nagyobb lett a tervezettnél (pénzforgalmi szemléletben 4,7 ezer milliárd forint, duplája a tervezettnek), mert 

a kiadások még a bevételeknél is jobban elszálltak. 

A bevételek túlteljesülését főként a vártnál jobb gazdasági folyamatok magyarázzák: értelemszerűen magasabb adóbevételt generált az államnak a gyorsabb gazdasági növekedés, a nagyobb béremelkedés, a magasabb infláció, valamint a nagyobb lakossági fogyasztás.

Az sem mellékes, hogy a koronavírus-járvány miatt az eredetileg tervezettnél sokkal több támogatás érkezett az Európai Uniótól. 

A zárszámadás alapján: 

  • a normál felzárkóztatási uniós támogatás végül 1 196 milliárd forint lett.
  • Magyarország 610 milliárd forintot fizetett be az EU-s közös büdzsébe. Ennek csak a kohéziós programok keretében duplája érkezett Brüsszelből, tehát Magyarország nettó haszonélvezője volt az uniós támogatásoknak. 
  • A legtöbb bevételt a személyi jövedelemadónál (szja) engedte el az állam kedvezményekkel 2021-ben, összesen 369 milliárd forintot. Ennek oroszlánrészét, 276 milliárd forintot a családi adókedvezmény és az első házasok kedvezménye tette ki. 
  • A négy- vagy többgyerekes anyák szja-mentessége 25 milliárd forintot ért. 
  • A családi kedvezmény még a társadalombiztosítási járulékban is megmutatkozott (akinek nem elég magas a fizetése, a szja-jában nem tudja érvényesíteni a teljes rendelkezésére álló kedvezményt, az a TB-járulékából is érvényesítheti a fennmaradó részt): 42 milliárd forint járulékot engedett el így az állam. A nyugdíj mellett dolgozók járulékmentességével együtt összesen 134 milliárd forint bevétel esett ki a TB-kasszákból.
  • A vállalkozások nyereségadójából (társasági adó, tao) összesen 280 milliárd forintot engedett el az állam a különféle kedvezményekkel. A legnagyobb tétel – ahogy hosszú évek óta – a sportcélú támogatás utáni kedvezmény, 2021-ben ez 139 milliárd forint volt. Megint csak: ez igen komoly összeg egyéb adóbevételekhez viszonyítva, sőt a 2021-es 560 milliárd forintos taobevételhez viszonyítva. 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Gazdaság#zárszámadás#költségvetés#uniós támogatás

Címlapról ajánljuk