Gazdaság

Utánozz más befektetőket! Néhány tipp, amivel ezekben a nehéz időkben is pénzt csinálhatunk

Gergely PéterGergely Péter

2022. november 14. 10:02

Ha már elegünk van a legkülönfélébb spórolási tippekből, valamint az inflációval és az energiaköltségek növekedésével kapcsolatos riogatásokból, akkor ideje a pénzügyek kellemesebb oldalával foglalkozni, a befektetéssel. De mibe érdemes tenni a pénzt gazdasági válság idején is?

Az alábbi befektetési tippeket figyelemfelkeltési céllal állították össze pénzügyi szakértők – vakon követni nem érdemes őket, hiszen ezek a befektetések is kockázattal járnak. Igaz, kockázat nélkül nincs siker.

Utánozz más befektetőket mobilon 

Az eToro egy olyan befektetési platform, ahol más – lakossági – befektetők befektetéseit láthatjuk, és ha sikeresnek ítéljük őket, akkor magunk is követhetjük őket a saját pénzünkkel. Itt akár a teljes befektetés elvesztésének az esélye is fennáll, jó lóra téve viszont meg is sokszorozhatjuk a befektetésünk értékét. Célszerű kevés pénzt és minél több befektető felé szétosztva befektetni, ezzel minimalizáljuk a teljes befektetésünk elvesztésének kockázatát.

Mindenképpen a megosztott befektetés ajánlható (ezt hívják diverzifikációnak), egyetlen lehetőségbe sose fektessünk! Ezen a platformon lehetőség van anélkül is megfigyelni más befektetőket, hogy pénzt áldoznánk rá. A befektetők többféle szempont szerint rangsorolhatók, és a befektetési statisztikáik teljesen nyilvánosak. A top befektetőket több tízezren követik a világon.

Az eToro mára több mint 140 országban több millió felhasználóval büszkélkedhet. A platform demo módban is működik, azaz virtuális pénzzel is ki lehet próbálni a rendszer működését.

Magyar állampapír

Az állampapír olyasmi, mint a lekötött betét, csak éppen sokkal rugalmasabb, ha vissza kell váltani, és magasabb hozamot is kínál annál. Ráadásul kamatadómentesen, akár rövid távra is.

Az állampapírok között vannak kifejezetten a lakosságnak kínált konstrukciók. Ezek közül most az inflációval – 1 évvel késleltetve – arányos, de annál magasabb kamatot kínáló 4 és 6 éves Prémium Magyar Állampapír és a pénzpiaci kamatokat a Diszkont Kincstárjegyek forgalma alapján 3 havonta frissített kamattal és plusz 1 százalékos kamatprémiummal lekövető 3 éves Bónusz Magyar Állampapír ajánlható. Előnyös befektetést kínálnak továbbá maguk a Diszkont Kincstárjegyek is természetesen (3 hónapra vagy 1 évre).

A Prémium és Bónusz állampapírokat jelenleg a jövő év elejéig évi 11 százalék feletti kamattal kínálja az állam. Az államkincstári értékpapír-vásárlási célú számla vezetése ingyenes, a kiutalásnak magyarországi bankszámlára sincs költsége, illetve pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell fizetni, beleértve a kincstárhoz utalást is magyar bankszámláról.

Az állampapírok minimális veszteséggel bármikor visszaválthatók, ha szükség van a befektetésre a lejárata előtt.

Kölcsönözd ki az autódat

Ha nem használjuk az autónkat, és az nincs még 15 éves, akkor kiadhatjuk bérbe a hazai Rentben nevű vállalkozás platformján. A nyitólapon kalkulációt is lehet végezni arról, hogy havonta mekkora jövedelemre tehetünk szert az autónkkal.

A rendszer előnye, hogy minden egyes kölcsönzés után értékelik egymást a felek, így mind a bérlőről, mind a bérbeadóról látszik a múltja és a korábbi értékelések. Ez elég jó iránytűként szolgál, hiszen a másik fél, akire rábízzuk féltett autónkat, nem lesz ismeretlen előttünk. A szolgáltatáshoz biztosítás is tartozik, és kaució nélkül kínálva előbb bevételhez juthatunk.

Természetesen bérlőként is használhatjuk a platformot, ha családi nyaralásról, költözésről, kirándulásról, esküvőről vagy bármilyen más eseményről van szó. A klasszikus autókölcsönzésnél alacsonyabb árakkal találkozhatunk, a szerződés pedig online történik.

Nosztalgiázz OTP Gépkocsinyeremény-betéttel

Ez egy olyan befektetés, amihez némi szerencse is kell, viszont más szerencsejátékokkal ellentétben magán a befektetésen kívül nem kell költeni rá, és bármikor azonnal visszakérhetjük a befektetésünket az eredeti értékben, ha szükségünk lenne rá.

1961 óta működik hazánkban az OTP Gépkocsinyeremény-betét. A lényege, hogy tíz-, húsz- vagy ötvenezer forint egyszeri befektetésével részt vehetünk a havi általában 4-5 új személygépkocsi sorsolásán, félévente pedig az értékesebb, extra autók sorsolásán. Több ilyen betétet is tarthatunk párhuzamosan, amivel megsokszorozhatjuk az esélyeinket.

A konstrukció sajátossága, hogy az ötvenezer forintos betét ötszörös eséllyel vesz részt a nyereményjátékban a tízezer forintoshoz képest. Ezért az állomány fele, értékben pedig 90 százaléka ötvenezer forintos betétekből áll.

Persze kérdezhetnénk, hogy mi a trükk mögötte? Hát az, hogy ezekre a betétekre kamatot nem fizetnek, hanem a kamatokból vásárolják meg a közjegyző jelenlétében kisorsolt autókat. Vagyis a módszer egyetlen hátránya, hogy a pénzünk az infláció miatt folyamatosan értéktelenedik el. Cserébe minden hónapban izgulhatunk egy új autó megnyeréséért, mindenféle többletköltség nélkül.

Fektess aranyba

Az arany a legnépszerűbb nemesfém, amelyet a befektetők a kockázat elosztása (diverzifikáció) miatt kedvelnek a Financer szerint. Az arany sosem megy ki a divatból, úgy tűnik. S bár az államok már nem használnak aranyfedezetet a pénzkibocsátáshoz, a magánbefektetők változatlanul kedvelik az aranyat.

Egy pénzügyi válságban az aranyat menekülés céljából választják, mivel jobban megőrzi az értékét. A legutóbbi válság során az arany értéke megnövekedett, míg az ingatlanoké és a részvényeké csökkent. Aranyba már kisebb összegeket, akár pár ezer forintot is be lehet fektetni, s általában alacsony nyereséget lehet vele elérni középtávon, azaz 1 és 5 év között. Azért fontos a középtávú befektetési időhorizont, mert az arany árfolyama jelentős ingadozásokra képes.

Fogadj a pénzeddel a legsikeresebb vállalatokra

A Bankrate.com tippjei között említik, hogy a Nasdaq-100-on alapuló indexalap nagyszerű választás azoknak a befektetőknek, akik szeretnének a legnagyobb és legjobb technológiai vállalatokkal szembenézni anélkül, hogy ki kellene választaniuk a nyerteseket és a veszteseket, vagy konkrét vállalatokat kellene elemezniük. Az alap ugyanis a Nasdaq 100 legnagyobb vállalatának teljesítményén alapul, amelyek a legsikeresebbek és legstabilabbak közé tartoznak. Ezek közé tartozik például az Apple, a Meta Platforms vagy a Microsoft.

A Nasdaq-100 indexalap jó választás azoknak a részvénybefektetőknek, akik növekedésre vágynak, ugyanakkor elfogadják a jelentős volatilitást (árfolyam-ingadozást). Az eredmények inkább hosszú távon jönnek, ezért legalább 3-5 évig célszerű megtartani ezt a befektetést. A magas volatilitás azt jelenti, hogy ezek az árfolyamok hajlamosak a gyors esésekre egy problémásabb időszakban, ugyanakkor gyorsan is képesek emelkedni a gazdasági fellendülés idején. Mivel a Nasdaq-100 már önmagában is diverzifikál (azaz megosztja a kockázatot 100 cég között), a befektetés nincs kitéve egyetlen vállalat esetleges csődjének vagy tartós lecsúszásának.

Add ki, amid van 

Annak ellenére, hogy a lakás vagy ház kiadása is hordoz magában kockázatokat – például a nem fizető és kiköltözni nem akaró vagy a lakást lelakó bérlő személyében –, az ingatlan kiadása a mai napig slágerbefektetésnek számít. Megfelelő ügyvédi védelemmel kötött szerződéssel elejét vehetjük a bérlő okozta kellemetlen helyzeteknek, így a befektetés hozamára koncentrálhatunk.

Sokan úgy gondolkodnak, ha van egy üres ingatlanjuk, hogy inkább fenntartják saját pénzből, bérlő nélkül, mert az a biztonságos. Pedig az üres, lakatlan házak, lakások, a reklámokkal teleszemetelt postaládák jobban felkelthetik a betörők érdeklődését is. Azonkívül teljesen felesleges egy üres lakás vagy ház költségeit fedezni, ha más kifizetné helyettünk.

Megfelelő árazással előnyös üzletet köthetünk, amelyben mindkét fél jól jár.

Bár a Bankrate.com az ingatlanhitelből történő ingatlanbefektetést is ajánlja lakáskiadásra, mi itt Magyarországon ezt nem javasoljuk, még forintban sem, elsősorban az esetleges jövőbeli kedvezőtlen pénzpiaci-gazdasági fordulatok miatt.

Ismert az airbnb-zés is, amikor a házat, lakást fizetővendégek veszik ki. Az airbnb-zés ugyan sokkal magasabb jövedelmet biztosíthat, mint a sima bérbeadás, azonban rendszeres, napi munka jár vele, és a szomszédok esetenként zaklatásig menő panaszainak is ki van téve az ingatlan tulajdonosa. Vannak olyan magyar vállalkozások is, amelyek leveszik a működtetés terhét a tulajdonos válláról, de cserébe akár 30 százalékos jutalékot is elkérnek.

Akinek nincs pénze kiadható ház vagy lakás megvásárlására, de van megtakarítása, amit szívesen megforgatna a piacon, annak a Nerdwallet.com szerint az ingatlanbefektetési alapok kínálhatnak jó megoldást.

Invesztálj saját magadba

A legjobb befektetés azonban sokszor az, ha az ember saját magába fektet be pénzt. Legyen szó akár új készségek megtanulásáról, szakmai fejlődésről, egészséges szokások kialakításáról – ha a pénzt saját magunk fejlesztésére fordítjuk, azzal alighanem a legjobb befektetési döntést hozzuk meg.

Egy befektetés célja, hogy több pénzünk legyen. Ezt úgy lehet például elérni, ha olyan képességeket fejlesztünk ki, amelyek segítségével nagyobb értéket tudunk teremteni.

Például, ha a tőzsdén szeretnénk befektetni, akkor hasznos lehet előbb egy olyan tanfolyamon részt venni, ahol szakértők megtanítják, hogy milyen módon hozhatjuk meg a legjobb döntéseket.

Az egészségünkre is fontos figyelmet fordítani. Aki jól érzi magát a saját bőrében, testileg-lelkileg egészséges és boldog, annak sokkal nagyobb ereje és erősebb elhatározása lesz, hogy jobb életet teremtsen magának.

A szerző a biztosdöntés.hu pénzügyi szakértője.

Nyitókép: Joe Raedle/Getty Images

#Gazdaság#befektetés#gazdasági válság#arany#pénzügyek#ingatlan#állampapír

Címlapról ajánljuk