Gazdaság

Mutatjuk, mi volt a 2022-es év legjobb befektetése

Dévai LászlóDévai László

2023. január 10. 8:19

Nem várt helyről érkezett a legjobb befektetési lehetőség.

2022-ben az döntött jól, aki a török piacon tevékenykedett, a tavalyi év egyik nagy nyertese ugyanis nem más lett, mint a török részvénypiac volt – derül ki a Bank360 éves összesítéséből.

Az isztambuli tőzsdeindex alig 2000 ponton állt 2021 végén, egy évvel később pedig 6 ezer pont fölötti csúcsra jutott.

A mintegy 200 százalékos szárnyalás oka leginkább az volt, hogy a befektetők a magas törökországi infláció ellen részvényvásárlással próbáltak védekezni, ez felhajtotta a tőzsdei árfolyamokat. A líra is gyengült tavaly, a forinttal szemben is mintegy 13 százalékot esett, de a török tőzsde ezzel együtt is annyit emelkedett, hogy a még a magyar befektetőknek is több mint 100 százalékos megtérülést hozott.

Mutatjuk, mi volt a 2022-es év legjobb befektetése
Forrás: bank360.hu

Magyarországon két alapkezelő kezel török befektetési alapokat, az OTP és az Aegon, előbbinél a forint alapú lakossági sorozat tavaly 117 százalékos, utóbbinál 99,2 százalékos hozamot ért el. Azt persze nem árt tudni, hogy ezek az alapok a legkockázatosabbak közé tartoznak, vagyis nem csak az árfolyam megduplázódására, de a feleződésére is fel kell készülniük a befektetőknek rossz piaci körülmények között – figyelmeztetnek a Bank360.hu szakértői.

Mutatjuk, mi volt a 2022-es év legjobb befektetése
Forrás: bank360.hu

 

Voltak a tavalyi évnek vesztesei is, ők nem meglepően az oroszok lettek. Ennek oka elég egyszerű: a külföldi befektetők március óta gyakorlatilag nem tudnak kereskedni a moszkvai tőzsdén, emiatt az alapok befektetési jegyei illikvidek, forgalmazni sem lehet azokat. Akinek orosz részvényalapban van a pénze, annak várnia kell, hogy újrainduljon a befektetési jegyek adásvétele. Hogy ez pontosan mikor várható, még nem tudni, jelenleg viszont a két orosz befektetési alap, az OTP és az Aegon konstrukciói az egy évvel ezelőtti árfolyam töredékén szerepelnek a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatbázisában. Az OTP Alapja 96, az Aegoné 85 százalékos mínuszban állt 2021 év végéhez képest.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Gazdaság#befektetés#pénz#pénzügy#2022

Címlapról ajánljuk