Gazdaság

Nem biztos, hogy még idén megkapja mindenki az igényelt tűzifát

rtl.hurtl.hu

2022. november 12. 10:57

Akadhat, akinek legalább december végéig ki kell bírnia nélküle.

Vegyes kép rajzolódik ki a tűzifaprogramról, írja a 24.hu. A lakossági igények több helyen is elérik, vagy meghaladják a termelési kapacitást, Az állami erdőgazdaságok területén folyamatosan zajlik a fakitermelés, az agrárminisztérium szerint pedig mindenki hozzá fog jutni a kedvezményes áron igényelt mennyiséghez.

Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy ez idén megtörténik. A Nagy István vezette tárca korábbi közleménye szerint a magánerdő-gazdálkodók elsősorban a tüzépek igényeire koncentrálnak, az állami erdőgazdaságoknál pedig a hatósági áras tűzifa előállítása az első. Viszont akadnak, akikhez kevesebb fa jutott, mint amennyit kértek,

és olyanok is, akik a sorban állás miatt valószínűleg csak jövőre kapják meg a fát.

A lap olvasói szerint az erdőgazdálkodások hozzáállása pozitív az ügyekhez, de az igények kiszolgálásával akadhatnak gondok. Eddig idén októberig összesen 1,6 millió köbméter fát értékesítettek az állami gazdaságok, a növekvő rezsi miatt pedig nem csökken az igény.

Korábban a Házon kívül arról számolt be: Az olcsónak nevezett hatósági áras tűzifa néha kifejezetten drága. A legrászorultabbak számára a szállítással együtt megfizethetetlen, aki meg vásárolna, van, hogy csak tavasszal jut hozzá. Sokan pedig olyan fát kaphatnak, ami idén alkalmatlan a fűtésre. A műsor megmutatta, hogy bár a kormány büszkélkedik a hatósági áras tűzifával, az ördög most is a részletekben rejlik.

Nyitókép: RTL Híradó

#Gazdaság#tűzifa#program#hatósági ár#igénylés#sor#fűtés

Címlapról ajánljuk