Gazdaság

Fontos az állami vagyon védelme, így nem biztos, hogy kapnak végkielégítést a felszámolásra váró Tungsram dolgozói

rtl.hurtl.hu

2022. november 12. 11:19

Aggódnak, hogy nem kapnak végkielégítést – ezt mondta a Tungsram dolgozók hajdúböszörményi szakszervezeti vezetője a Híradónak. A lámpagyártással foglalkozó óriásvállalatot felszámolják, ugyanis adósságrendező ajánlatukat legnagyobb hitelezőjük, az állami Eximbank nem fogadta el. A bank azt írta, a fő szempontjuk, hogy minél kisebb legyen az állami vagyonvesztés. 750 ember veszítheti el a munkáját, a cég továbbra is próbál befektetőket keresni, és átszerveznék a működésüket.

A Tungsram május elején kért csődvédelmet, miután a legnagyobb hitelezőjük, az Eximbank inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira. Nem sokkal előtte 1600 embertől váltak meg, mondván leállítják a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását. A koronavírus-járvány idején a rendelések visszaestek, utána pedig jött az energiaár-drágulás, ami kigazdálkodhatatlan lett a veszteséges működés mellett. A cégnél 750 ember maradt, most őket is elküldhetik.

Felszámolás következik. Amint kirendelnek egy felszámolóbiztost, de addig is a vállalat keresi a kiutat, próbál befektetőket keresni, illetve ezzel egyidőben formai okokból beadták a csoportos létszámcsökkentést

– mondta Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Sokan a bizonytalan helyzet miatt maguktól mentek el, de voltak, akik kitartottak, ők félve várják, mi lesz, miután a cég adósságrendezési ajánlatát a magyar állam tulajdonában lévő Eximbank visszadobta, ami elég ahhoz, hogy ne jöjjön létre csődegyezség.

Az Eximbank a Híradónak azt írta:

A hitel visszafizetéséről, annak fedezetiről nem mondhatnak le. Csak azt a szempontot vehetik figyelembe, hogy várhatóan melyik lehetőség okoz kisebb állami vagyonvesztést.

A Tungsram Hajdúböszörményi szakszervezetének elnöke arról beszélt, hogy emiatt most sokan aggódnak, hogy nem lesz pénz a végkielégítésekre.

A Tungsram a felszámolás alatt is igyekszik megállapodni a hitelezőkkel, a dolgozókat pedig kisebb cégekben foglalkoztatnák tovább.

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Gazdaság#TUNGSRAM#eximbank#felszámolás#végkielégítés#ma

Címlapról ajánljuk