Gazdaság

Elérte a válság a NER-t is: Száraz Istvánnak le kellett fújnia a szállodaprojektjét

rtl.hurtl.hu

2022. november 8. 9:10

Nem tudni, hogy 1,5-2 év múlva a szobaárak kitermelnék-e a zebegényi beruházás költségét, ráadásul már a kedve is elment a projekttől. Korábban 300 millió forint állami támogatást kaptak, de ennek csak egy részét hívták le.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programban 300 millió forint állami támogatást nyújtott a Száraz István érdekeltségébe tartozó Dunakanyar Turisztikai Kft.-nek egy 25 szobás, négycsillagos panzió létesítésére Zebegényben. A NER-közeli üzletember nyáron azt mondta, hogy a projekt előkészítési fázisban van, viszont a magyarnarancs.hu értesülései szerint 

a ingatlant most 420 millió forintért kezdték el árulni.

A telket még 2018-ban értékesítette önkormányzat 17,5 millió forintért.

Száraz István több szálon kötődik Matolcsy György jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám üzleti és baráti köréhez. Száraz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai által támogatott Vs.hu alapítójaként lett ismert, de a New Wawe Media Groupon keresztül az Origo is az övé volt egy darabig. Foglalkozott turizmussal, vendéglátással, gasztronómiai cikkek importjával, ingatlanokkal, illetve vállalati kommunikációval. Frank Digital Kft. nevű cége jegybanki alapítványoktól is kapott támogatást, az elmúlt években pedig több milliárd forintnyi megbízást nyert el az MNB kommunikációs tenderein. 

Száraz István az ingatlan értékesítését a gazdasági helyzettel indokolta. Mint mondta, korábban 700-800 milliós kivitelezési árról kaptak ajánlatot, ez mostanra felszaladt 2,2-2,4 milliárdra. 

Nem tudni, hogy 1,5-2 év múlva mennyi vendég lenne és a szobaárak kitermelnék-e a beruházás költségét.

Az állami támogatásból „csak” 50 milliós előleget hívtak le, és azt a „minimális részt”, ami a projekt előkészítésére elszámolható, azt elszámolják. A beruházásra ennél lényegesen magasabb összeget kellene elkölteni, de a bankok jelen helyzetben nem akarnak hitelezni. Az elmúlt félévben próbálták olyan befektetőt találni, aki átvenné tőlük a projektet, de nem jártak sikerrel, ettől függetlenül a terveket meg lehet vásárolni tőlük, ha valaki erre vállalkozna – mondta a magyarnarancs.hu-nak.

Továbbá úgy látja, hogy érdemesebb lenne lakóházat, nyaralót vagy apartmant építeni ide, de ahhoz át kellene minősíteni a területet, viszont 

neki már nincs kedve ezzel foglalkozni, mert annyi időt, szeretetet és energiát ölt a projektbe. 

Nyitókép: Zebegényi látkép, illusztráció – Fotó: Jászai Csaba/MTVA

#Gazdaság#zebegény#hotel#Száraz István

Címlapról ajánljuk