Gazdaság

Hiába zuhan a gázár, ez nem lesz majd észrevehető a magyar rezsiszámlákon

rtl.hurtl.hu

2022. november 2. 20:37

A rezsicsökkentett ár ugyanis így is óriási veszteséget okoz az állami cégnek.

Hiába zuhan a gázár, ez nem lesz majd észrevehető a magyar rezsiszámlákon – írta a Portfolio

Az elmúlt hetekben ugyanis az augusztusi szinthez képest a töredékére esett a gáz tőzsdei ára, így köbméterenként nagyjából már „csak” 450 forintot kell érte fizetni. Az MVM viszont az átlagfogyasztás feletti rész után jelenleg 752,5 forintot számláz ki köbméterenként a lakosságnak. 

Utóbbi érték várhatóan nem is csökken, mert a most látható határidős gázárak mellett ugyanis elképesztően nagy veszteséggel néz szembe az állami gázszolgáltató.

Ezt nem fedezi a rezsivédelmi alapba befolyó összeg sem. 

Az október 28-i záróárak alapján az elkövetkező bő egy évben: 

  • durván 600 forint körüli áron tudja majd megvenni az állami MVM a gázt az oroszoktól,
  • miközben az átlagfogyasztás alatt 102 forint körüli rezsicsökkentett áron kell eladnia a lakosság felé. 
  • A Portfolio becslése szerint a lakossági rezsicsökkentés keretében eladott gázmennyiségnek a 80 százalékát kell 102 forinton számláznia az MVM-nek.
  • A fennmaradó 20 százaléknyi gázmennyiséget a cég augusztusban és szeptemberben 732,4 forinton, októberben, novemberben és decemberben pedig 752,5 forinton számlázhatta ki az átlagfogyasztás feletti részre.

Mindebből látható, hogy hiába kell többet fizetni a piaci árnál az átlagfogyasztás feletti részért, a rezsicsökkentett ár akkora veszteséget okoz az állami cégnél, hogy valószínűleg nem lesz lehetőség arra, hogy csökkentsék az árát. 

A gázárak csökkenése ráadásul várhatóan csak átmeneti lesz: ahogyan hidegebbre fordul az idő és fogy a tározókban felhalmozott mennyiség, ismét nőni kezdhet a tőzsdei ár.

Nyitókép: Marcin Bielecki/MTI/EPA-PAP

#Gazdaság#gázár#számla#mvm

Címlapról ajánljuk