Gazdaság

Palkovics László szerint csak 2050-re szabadul meg a külföldi gázfüggőségtől Magyarország

rtl.hurtl.hu

2022. október 24. 21:39

Addigra egyharmadára csökkentjük a felhasznált, jelenleg zömében Oroszországból importált földgáz mennyiségét – mondta a miniszter.

Magyarország a következő mintegy harminc évben el akarja érni, hogy az ország ne fogyasszon többet 3-4 milliárd köbméter gáznál évente, szemben a jelenlegi 11,5 milliárd köbméterrel. 2050-re az ország területén termelt, nem fosszilis eredetű energia segítségével csökkenhetne jelentősen kitettsége a külföldről érkező gáztól – jelentette ki a technológiai és ipari miniszter hétfőn Brüsszelben.

Palkovics László magyar újságírókkal közölte, a tervek szerint a többségében, mintegy 70 százalékban gázzal üzemeltetett távfűtési rendszereket teljes mértékben geotermikus energia váltaná fel, de stratégia készült a biomassza-tüzelésű energia előállítására is.

A megvalósítás alatt álló magyar tervek tehát a környezetet sokkal kevésbé terhelő, hazai előállítású energiaforrásokról szólnak – hangsúlyozta Palkovics.

Az európai uniós tagországok környezetvédelemért felelős minisztereinek hétfő délelőtti luxembourgi ülésének részleteit ismertetve Palkovics közölte: az EU COP27-es vállalásai, amelyek figyelembe veszik a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban meghatározott klímacélokat, megfelelnek a magyar érdekeknek.

Palkovics László elmondta, az energiaügyeket érintően nincs már nyitott kérdés Magyarország és az Európai Bizottság között. Minden olyan követelményt, köztük a megújuló erőforrások használatára vagy a telepített naperőmű-kapacitásra vonatkozó elvárásokat, amelyeket az uniós bizottság támasztott, Magyarország maradéktalanul teljesített. A vállalások megvalósulásának feltétele az, hogy Magyarország megkapja azokat a forrásokat, amelyeket az uniónak mindehhez biztosítania kell – tette hozzá a technológiai és ipari miniszter.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Gazdaság#gáz#palkovics lászló#oroszország

Címlapról ajánljuk