Gazdaság

Meghalt a Red Bull alapítója, Dietrich Mateschitz

rtl.hurtl.hu

2022. október 23. 1:08

Ausztria leggazdagabb embere májusban volt 78 éves.

Az osztrák Kronen Zeitung cikke szerint meghalt a Red Bull alapítója, a multimilliárdos Dietrich Mateschitz. A gyászhír hivatalos megerősítése egyelőre várat magára. Mateschitz egy ideje súlyos beteg volt, 2022 májusában ünnepelte 78. születésnapját.

A lap szerint a Mateschitzhez közel állók egy ideje már aggódtak az üzletember egészségi állapota miatt. A közelmúltban a médiaérzékeny vállalkozó teljesen elvonult a nyilvánosság elől, állítólag még a legközelebbi munkatársai számára sem volt elérhető. Utoljára 2021 őszén mutatkozott a nyilvánosság előtt.

A Kronen Zeitung szerint Dieter Mateschitzet Ausztria egyik legsikeresebb vállalkozójaként jegyezték. A Red Bull alapítója nemcsak a leggazdagabb osztrák, hanem a világ egyik leggazdagabb embere volt. A Forbes 2022 áprilisi a világranglistáján 51. helyen szerepelt 27,4 milliárd eurós ( nagyjából 11413 milliárd forint) vagyonával. Az üzletember kerülte a nyilvánosságot.

Dietmar Mateschitz 1944. május 20-án született Sankt Marein im Mürztalban, a bécsi Világkereskedelmi Egyetemen szerzett diplomát, majd üzletkötőként dolgozott. 1984-ben egy thaiföldi vállalkozói családdal, a Yoovidhya-val együtt alapította meg Red Bull GmbH-t, amelyben 49 százalékos részesedése volt. A Wikipédia szerint Mateschitz marketing szakemberként is hírnevet szerzett. A cég ismert volt a reklámjairól és a különféle extrém sportokban való részvételről, illetve azok támogatásáról. Nagy népszerűségnek örvend a 2003 óta megrendezett Red Bull Air Race. 2004 novemberében Mateschitz megvette a Jaguar csapatot a korábbi tulajdonos Fordtól, amelyet később Red Bull Racingre neveztek át. 2005 szeptemberében Mateschitz egyesítette erőit, bevette közeli barátját a korábbi F1-es pilótát Gerhard Bergert, és megvásárolta az olasz Minardi csapat boxát. A csapat új neve a Scuderia Toro Rosso lett, a Toro Rosso a Red Bull jelentése olaszul.

A Kronen Zeitung arról ír, hogy az energiaital nem az ő találmánya volt, de az, hogy az Ázsiából származó stimulánsból modern csomagolású élénkítőszer lett, amely ügyesen forgalmazva globális diadalmenetet indított el, kétségtelenül az ő érdeme. Mateschitz sport-, média-, ingatlan- és gasztronómiai birodalmat épített fel italgyártó cége köré.

A milliárdos egyfajta jótevőnek számított, a Wings for Life alapítvány társalapítója, amely célja, hogy a paraplégia (alsó végtagok bénulása) gyógyíthatóvá váljon. Emellett 70 millió eurót adományozott a salzburgi Paracelsus Orvosi Magánegyetemnek (PMU) egy gerincvelő-sérülésekkel foglalkozó kutatóközpont számára.

Ez az egyik legnagyobb adomány, amelyet  egy magánszemély valaha adott egy európai egyetemnek.

Nyitókép: A Red Bull tulajdonosa, Dietrich Mateschit az FC Red Bull Salzburg csapatával ünnepel a Red Bull Salzburg és az SK Sturm Graz közötti Bundesliga mérkőzésen a Red Bull Arénában 2020. július 1-jén Salzburgban. – Fotó: David Geieregger / SEPA.Media / Getty Images

#Gazdaság#red bull#gyászhír#dietrich matecshitz

Címlapról ajánljuk