Gazdaság

Eladja az állami vagyon egy részét a kormány, hogy növelje a bevételeit

rtl.hurtl.hu

2022. október 19. 15:46

A gazdasági tárca szerint „nemcsak a vállalkozásoknak szükséges hatékonyabbá válnia, hanem az államnak is versenyképesebben kell működnie”.

Tömegesen értékesítheti a kormány az állami „feladatellátást közvetlenül nem szolgáló” vagyonelemeket – derült ki abból a törvényjavaslatból, amelyet a Gazdaságfejlesztési Minisztérium nyújtott be kedden.

A tárca indoklása szerint ez a módosítás azért szükséges, mert „nemcsak a vállalkozásoknak szükséges hatékonyabbá válnia, hanem az államnak is versenyképesebben kell működnie”.

A törvényjavaslat szerint az állami ingatlanok esetében továbbra is a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. rendelkezik majd a tulajdonosi jogokkal, de a rendszert egységesítik és centralizálják. Az új szabályozás célja a minisztérium szerint, hogy 

  • egyrészt állami kézben maradjon az állami feladatellátást közvetlenül szolgáló és stratégiai szempontból jelentős vagyon,
  • másrészt pedig, hogy értékesítsék vagy hasznosítsák a feladatellátást közvetlenül nem szolgáló vagyonelemeket. Ezzel az állam bevételei növelhetők, a kiadások csökkenthetők. 

Nyitókép: Róka László/MTVA

#Gazdaság#eladás#vagyon#kiárusítás#magyar nemzeti vagyonkezelő

Címlapról ajánljuk