Gazdaság

A napelemszövetség szerint a kormány értelmetlenné tette a lakossági napelemes beruházásokat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 15. 21:24

Az egész ország érdekeivel ellenkezik a hálózati visszatáplálás felfüggesztése, írta állásfoglalásában a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség.

A jövőbeli napelemes rendszerek által termelt villamos energia hálózati betáplálását felfüggesztő kormányzati döntés nemcsak az ágazat, de a lakosság, sőt az egész ország érdekeivel is ellentétes, közölte pénteken a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ).

Az MNNSZ közleménye szerint a magyarországi napelemes szakma megdöbbenéssel fogadta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai bejelentését, amely szerint a tervbe vett, de engedélyt még nem szerzett napelemek által termelt villamos energiát a jövőben bizonytalan ideig nem fogadja a villamosenergia-rendszer. Ezzel a kormányzati döntéssel a szaldós elszámolás is megszűnik, miközben arra az Európai Unió előírásai szerint a jövő év végéig még lenne lehetőség.

Az MNNSZ szerint 

a bejelentés ellentétes a kormány eddigi törekvéseivel, a napelemes rendszerek elterjedésének ösztönözésével, mivel a hálózati visszatáplálás lehetőségének megszüntetése a háztartások számára értelmetlenné teszi a napelemes beruházásokat.

Gulyás Gergely a szerdai sajtótájékoztatón elismerte, hogy a betáplálás felfüggesztése a háztartásoknál lassítja a megtérülést, mert az energiafelhasználás időpontját az energia megtermeléséhez kell időzíteni. Ha valaki nem ehhez időzíti, akkor akkumulátort kell vennie, ez pedig drágább beruházást is jelent.

Az MNNSZ ezzel kapcsolatban közölte, hogy az új előírás életbe lépése teljesen új helyzetet teremt a fűtési rendszerek elektromossá alakítása, a gáztól való függés csökkentése terén is. Olyan technológia ugyanis nem létezik, amellyel a napsütéses nyári időszakban megtermelt villamos energiát télen használhatnánk fel fűtési célra. Egy akkumulátoros tároló legfeljebb a napközbeni túltermelést képes tárolni, hogy miután hazatértek, felhasználható legyen a környezetbarát módon megtermelt energia.

Ráadásul az akkumulátoros tárolásnak jelentős a költségvonzata: a tavaly novemberben kiírt lakossági napelemtelepítési pályázat például 2,9 millió forintra tette egy 5 kWp (kilowattpeak) teljesítményű, 2,2 millió forintba kerülő napelemes rendszerhez tartozó akkucsomag telepítésének költségét, az árak pedig azóta csak emelkedtek.

Rossz tanács

Az MNNSZ úgy véli, nagyon rossz tanácsot kaphatott ebben az ügyben a kormány, ami ezzel a lépéssel a napelemes rendszerek terjedésének elősegítése helyett a fejlődés ellenében lép fel. Az új szabályozás nem segíti abban sem, hogy csökkenjen Magyarország jelentős villamosenergia-importja.

Kiss Ernő, a napelemszövetség elnöke az RTL Híradójának pénteken azt mondta, egész egyszerűen nem igaz, amire Gulyás Gergely hivatkozott, hogy a hazai hálózat nem bírja el lakossági napelemes rendszerek ármavisszatöltését, éppen ezért érthetetlen a kormány intézkedése. 


Nyitókép: RTL Híradó

#Gazdaság#napelem#kormány#napelemszövetség#Értelmetlen#hálózati visszatáplálás

Címlapról ajánljuk