Gazdaság

Tömegesen küldhetik home office-ba a magyar munkavállalókat a cégek a rezsiválság miatt

rtl.hurtl.hu

2022. október 11. 16:19

Így spórolhatnak az árammal és a fűtéssel, az otthon dolgozóknak pedig adómentesen adhatnak rezsitámogatást.

A távmunkában dolgozók létszáma ismét a korábbi, pontosabban a jelenlegi többszörösére nőhet, amire logikusan a céges energiaköltségek kordában tartásának szándéka lehet a magyarázat – mondta a Magyar Távmunka Szövetség elnöke a Világgazdaságnak

Forgács Tamás szerint a Covid-járvány megjelenése óta folyamatosan hullámzik a távmunkában dolgozók száma Magyarországon, miközben a home office munkavégzési lehetőség iránti igény a munkavállalói oldalon töretlenül erős. Egyre gyakrabban és egyre több cégnél, illetve munkakörben találkoznak azzal a munkaadók,

hogy teljes vagy részleges távmunka-lehetőség nélkül gyakorlatilag nem találnak új jelentkezőt az üres álláshelyekre.

A szakember szerint a 4,5 millió magyar munkavállaló közül több mint egymillió lehet érintett most a home office szabályozásának kérdésében, közülük csaknem minden negyedik tartósan számolhat a lehetőséggel, vagyis akár 400 ezren tervezhetnek stabilan otthoni munkavégzéssel. Egyelőre az aktív munkavállalók 10 százalékát sem éri el a magyarországi távmunkások aránya összességében, miközben Európában 25-27 százaléknál tartanak. 

Ahogy a home office elterjedését 2020-ban még a Covid-járvány generálta, addig a szakszövetség elnöke szerint 2022-ben az energiaválság.

A cégek ugyanis piaci áron fűtik az irodákat, ahova az áram is piaci árszinten folyik, amiből logikusan következik, hogy ismét tömegesen küldhetik home office-ba az irodai dolgozókat.

Az otthoni rezsiszámlához a cégek a minimálbér 10 százalékáig, azaz havi 22 ezer forinttal adómentesen hozzájárulhatnak, ez pedig elég vonzó opció lehet sok vállalatnak. Forgács szerint így azok sem fognak berzenkedni egy ilyen döntés vagy opció ellen, akiknek családtagjai, például a kisgyermeket gondozó párjuk vagy nyugdíjas társuk, szülőjük amúgy is otthon van, és most még támogatást is kaphatnak a rezsihez.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Gazdaság#rezsiválság#home office

Címlapról ajánljuk