Gazdaság

Megvan, mikor érkezik az emelt nyugdíj és a nyugdíjprémium

rtl.hurtl.hu

2022. október 9. 11:19

Minden részletet nyilvánosságra hoztak.

Az emelt nyugdíjak és a nyugdíjprémium postai kézbesítés esetén egyszerre, a megszokott napon, míg banki átutalás esetén a plusz összegek a november havi ellátástól külön, november 11-én érkeznek meg, számolt be Facebook-oldalán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. 

Hozzátette: a 4,5 százalékos emelés nemcsak a havonta rendszeresen járó ellátásra,

hanem a tizenharmadik havi nyugdíj, illetve tizenharmadik havi ellátás idei évben kifizetett összegére is jár.

 A többletet mindenki automatikusan megkapja, nem kell külön kérni.

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a postai utalványon a november havi ellátás mellett a január-október hónapokra és a 13. havi nyugdíjra, tizenharmadik havi ellátásra járó 4,5 százalékos emelési különbözet, valamint a nyugdíjprémium, illetve az egyszeri juttatás összege elkülönítetten szerepel.

Bankszámlára történő utalás esetén a november havi ellátás összegétől elkülönített tételként jelennek meg a plusz összegek (azaz a január-október hónapokra és a 13. havi nyugdíj, tizenharmadik havi ellátás összegére járó emelési különbözet, valamint a nyugdíjprémium, egyszeri juttatás összege). Az utalások november 11-én (pénteken) kerülnek ügyfeleink számláin jóváírásra.

Külföldi bankszámlára történő folyósítás esetén a 4,5 százalékos emelés visszamenőlegesen járó összege, a nyugdíjprémium, egyszeri juttatás összege, valamint a tizenharmadik havi nyugdíjra, illetve tizenharmadik havi ellátásra járó 4,5 százalékos emelés a 2022. november havi ellátással összevontan, egy tételként kerül utalásra.

A nyugdíjprémium azokat a nyugdíjasokat illeti meg, akik 2021. év legalább egy napján, valamint 2022 novemberében is öregségi nyugdíjban, mezőgazdasági járadékban részesülnek, ha az öregségi nyugdíjkorhatárt már 2022. előtt betöltötték, vagy özvegyi nyugdíjban (kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjat), árvaellátásban vagy szülői nyugdíjban részesülnek.

A nyugdíjprémium összegét a 2022. évre várható GDP növekedés 4 százalékos mértékének 3,5-del csökkentett összege (0,5) és a jogosult személy november hónapra folyósított nyugellátása 25 százalékának, de legfeljebb 20 ezer forintnak a szorzata adja. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjprémium kiszámításához nem lehet a törvényben meghatározott 20.000 forintnál nagyobb összeget alapul venni abban az esetben sem, ha a folyósított nyugdíj egynegyed része ennél magasabb összeg.

Például a nyugdíjprémium összege 0,5 x 20.000 = 10.000 forint abban az esetben is, ha az öregségi nyugdíj összege 116.000 forint, aminek a 25 százaléka 29.000 forint, mivel legfeljebb 20.000 forintot lehet a számításhoz figyelembe venni. Egyszerűbben fogalmazva, ha a folyósított nyugellátás összege eléri vagy meghaladja a havi 80.000 forintot, akkor nyugdíjprémiumként a maximálisan kiszámítható 10.000 forint kerül kifizetésre.

Amennyiben a jogosult több, nyugdíjprémiumra jogosító ellátásban is részesül, a nyugdíjprémium összegét ezen ellátások együttes összege után kell kiszámolni, azonban ebben az esetben is legfeljebb 20.000 forintot lehet alapul venni a nyugdíjprémium számításához.

Egyszeri juttatás

Nyugdíjprémium helyett egyszeri juttatást kapnak azok a személyek, akik 2022. novemberében ideiglenes özvegyi nyugdíjban, a nők kedvezményes öregségi nyugdíjában, vagy 2022-től megállapított öregségi nyugdíjban részesülnek, továbbá a vonatkozó jogszabályban megjelölt más ellátásban részesülő személyek. További részleteket a Magyar Államkincstár honlapján olvashat.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Gazdaság#nyugdíj#nyugdíjprémium#nyugdíjemelés#átutalás#kézbesítés

Címlapról ajánljuk