Gazdaság

A halasztott fizetés is jobb, mint a nemfizetés, de ettől még nem lesz olcsóbb a gáz

Rédli BalázsRédli BalázsKéri BarnaKéri Barna

2022. október 6. 10:23

A forint árfolyamának stabilizálását várta a kormány attól a halasztott fizetési megállapodástól, amit a Gazprommal kötöttek. A számításuk egyelőre bejött: minden idők negatív csúcsa után visszatáncolt az árfolyam, és bár azóta megint gyengült a forint, a hét elején tapasztalt zuhanást úgy tűnik, sikerült megállítani. Az alku néhány részletét a gazdaságfejlesztési miniszter egy olyan sajtóbeszélgetésen árulta el, amire a média jelentős részét nem hívták meg. Arról, hogy az orosz fél mit kap a könnyítésért cserébe, a Gazprom, a magyar kormány és az állami tulajdonú MVM is hallgat, néhány részletet azonban a nemzetközi sajtó már megszellőztetett.

426 forint, egy euróért. A magyar fizetőeszköz árfolyama újabb történelmi mélypontra zuhant hétfőn, éppen aznap, amikor néhány kiválasztott szerkesztőség munkatársait egy zártkörű beszélgetésre várták Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez. Az eseményre az RTL újságíróit nem hívták meg. A politikus annak a megállapodásnak árulta el néhány részletét, amit az orosz állami energiacéggel, a Gazprommal kötöttek.

A megállapodás értelmében a magyar kormány halasztott fizetést kap az orosz gázszámla kiegyenlítésére. 

A Gazpromnak jövő tavaszig egy olyan fix árat kell fizetni az energiahordozóért, ami alacsonyabb a mostani piaci árnál. A fix ár feletti, ki nem fizetett részt pedig 2026-ig kell törleszteni, három egyenlő részletben. A Portfolio.hu szerint a halasztott fizetés egyelőre fél évig, 2022 októberétől 2022 márciusáig tart. Vagyis az előttünk álló télen egy bizonyos árszintig kell kiegyenlíteni a számlát – a különbséget pedig elég később elutalni az orosz energiacégnek.

Az Index szerint a beszélgetésen Nagy Márton miniszter ársapkának nevezte az új fizetési rendszert, amivel az ország folyó fizetési mérlegének rendbetétele és a forint árfolyamának stabilizálása a cél. A hazai fizetőeszköz árfolyamát ugyanis szerinte a gáz ára rángatja. 

Ennek az intézkedésnek az a célja, hogy megszakítsa a gázár és a forintárfolyam közötti kapcsolatot. Az egyfajta együtt mozgást akarjuk megtörni

– fogalmazott a gazdaságfejlesztési miniszter az Index tudósítása szerint. „Nekünk csak annyit kell megfizetni, ami nem terheli meg a magyar gazdaságot, a többi halasztásra kerül” – mondta. „Ezzel minimalizáljuk a forintra nehezedő árfolyamnyomást” – tette hozzá. Nagy Márton bejelentéséről a Híradó készített riportot.


A bejelentésből az is kiderült, hogy a Gazprom és az MVM közötti hosszú távú gázszerződésben Magyarország semmilyen kedvezményt nem kapott az európai piaci árhoz képest. Pedig februárban, a választási kampány alatt Vlagyimir Putyin orosz elnök még arról beszélt az őt meglátogató Orbán Viktornak, hogy Magyarországnak a piaci árnál ötször olcsóbban adják az energiahordozót.

A bejelentés után erőre kapott a forint

A bejelentés, úgy tűnik, működött, legalábbi rövidtávon. A hétfő délelőtti negatív rekord után aznap délután 421 forintot adtak egy euróért, kedd reggel pedig 419-et, igaz az árfolyam szerda délutánra már 424 forintig is gyengült, azonban után ismét erősödött a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt a 423-as szinten állt. „Egy elég éles fordulat volt a forint árfolyamában” – mondta az RTL-nek Beke Károly, a Portfolio elemzője. „A piacon mindenképpen pozitívan fogadták a halasztott fizetésről szóló hírt és a likviditási könnyebbséget, amit ez azonnal jelent” – mondta. Az árfolyamnak ugyanakkor a fizetési könnyítés híre mellett szerinte az is jót tett, hogy a Parlamentben több olyan vállalást is megszavaztak, amit a kormány a befagyasztott uniós pénzekért cserébe ígért meg az Európai Uniónak.

Az elemző szerint a Gazprommal kötött megállapodáshoz hasonló fizetési könnyítés bevett gyakorlat az üzleti életben. „Ha egy szállító nem akarja azt, hogy az adott vásárlója egyáltalán ne fizessen, akkor ad neki valamilyen haladékot, fizetési könnyítést. Nem akarom azt mondani, hogy a magyar állam csődközelben van, de 

azt szokták mondani, hogy egy halasztott fizetés még mindig jobb, mint a nemfizetés

– mondta.

A Portfolio elemzője ugyanakkor úgy látja: a csúsztatott fizetés mindenképp terhet fog jelenteni a jövőben. „Ez akkor is plusz teher lesz, hogyha csökken a gáz ára, hiszen akkor akkor az alacsonyabb gázszámlán felül lesz majd egy halasztott fizetési kötelezettsége Magyarországnak. Ha pedig még tovább emelkedik a gázár, akkor ez a teher csak fokozódik, egyre nagyobb lesz, egymásra rakódnak a halasztott fizetések” – mondta. „Szerintem mindenki azon imádkozik, az MVM is, hogy jövő ősszel ne ilyen magas gázárak legyenek” – tette hozzá.

Nem lesz olcsóbb a gáz, sőt

Az elemző azért említette az MVM-et, mert a halasztott fizetésről szóló megállapodást a magyar állami energiacég írja alá az orosz partnerével. Holoda Attila energetikai szakértő szerint az idén 80 milliárd forintos veszteséget felhalmozó magyar cég csak orosz segítséggel tud a felszínen maradni. „Szemmel láthatóan az MVM elég nagy pénzügyi bajban van, hogy kifizethesse a saját gázszámláját. Hasonló helyzetben van, mint a lakosság, hiszen a lakosságnak is problémát okoz ez.”

Vagyis a forintárfolyamra gyakorolt kedvező hatás mellett a halasztott fizetés szerinte alapvetően az MVM-nek jelent segítséget. „A gázszámla kiegyenlítéséhez nem kell felvásárolniuk annyi valutát, ami erőteljesen gyengítette a forintot” – mondta. A szakember attól tart: a lakosság terhei tovább nőhetnek. 

Ettől nem lesz olcsóbb a földgáz. Szó sincs erről. Sőt, a rendszerhasználati díj októbertől jelentősen emelkedik, és mivel az Oroszországból vett gáz ára a tőzsdei árat követi, ebből következően további áremelések várhatók 

– figyelmeztetett. „Hozzánk majd még most fog begyűrűzni az, hogy augusztusban 300 euró feletti árakat is tapasztalhattunk a gázpiacon” – mondta.

Az energetikai szakember szerint az is kérdés, hogy a kormány mit vállalt a könnyítésért. „Azt hiszem, hogy ez a megoldás végül sokkal többe fog kerülni, mint a fogyasztók gondolják.”

Titkolják, hogy az oroszok mit kértek cserébe

A halasztott fizetésről szóló konstrukció pontos részletei titkosak. Nagy Márton nem árulta el, hogy mi az a küszöbérték, ami felett csak később kell fizetni a Gazpromnak. A gazdaságfejlesztési miniszter erről csak annyit mondott, hogy a mostani piaci ár alatt van. 

Azt sem tudni, hogy az oroszok mit kértek a fizetési könnyítésért cserébe: kell-e késedelmi kamatot vagy más díjat fizetni. 

Az RTL megkeresésére a gazdaságfejlesztési miniszter sajtóirodája azt ismételte meg, hogy a halasztott fizetés megszakítja a tőzsdei ár és a forint árfolyama közötti „szoros együttmozgást”. Azt is hozzátették, hogy az intézkedés szerintük hozzájárul 

hazánk külső egyensúlyának jelentős javulásához,
 

amivel a miniszter hétfői szavai alapján a folyó fizetési mérlegre utalhatnak.

Arra a kérdésünkre, hogy a kormány tett-e valamilyen vállalást a könnyítésért cserébe, sem a gazdaságfejlesztési miniszter sajtóirodája, sem a Kormányzati Tájékoztatási Központ nem válaszolt. A fizetési könnyítés feltételeiről, az esetleges késedelmi kamatról vagy más díjról az MVM-et és a Gazpromot is megkérdeztük – hiába.

Az amerikai Bloomberg azonban tudni vél néhány részletet. E szerint mintegy 1,9 milliárd eurós gázszámla kifizetésére kapott haladékot az állami MVM, ami a jelenlegi árfolyamon nagyjából 800 milliárd forintot jelent. Ennél azonban többet kell majd visszafizetni, mert a lap szerint az oroszok 3,5 százalékos kamatot számolnak fel. A fizetési haladékot három év alatt kell törleszteni úgy, hogy az első évben 20, a maradék két évben pedig 40-40 százalékot kell fizetni, a Bloomberg értesülései alapján. 

Nyitókép: MTI / EPA / Anatolij Malcev

#Gazdaság#gazprom#rezsicsökkentés#elszámolás#halasztott fizetés#gázár#ma

Címlapról ajánljuk