Gazdaság

Bezár télire három műszaki múzeum is

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 4. 15:12

Energiatakarékossági intézkedéseket vezet be a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, 18 fokban dideregnek majd a muzeológusok.

A megnövekedett energiaárak, a többszörösére nőtt üzemeltetési költségek miatt „optimalizálja működését” a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.

Intézményünk ezzel is hozzájárul az országos energiamegtakarításhoz

– fogalmaztak a Facebookon megjelent közleményben.

A  téli időszakra bevezetett intézkedések részeként

  • az irodahelyiségeket maximum 18 fokra fűtik fel,
  • a kiállítóterekben a hőmérsékletet a műtárgyvédelmileg megengedhető legalacsonyabb szinten tartják,
  • azokat a műtárgyakat, amelyek a hidegre kifejezetten érzékenyek, erre a célra kijelölt, klimatizált helyiségekben helyezik el.

Korlátozások egyes múzeumok nyitvatartásában:

  • 2022. október 24-től a székesfehérvári Alumíniumipari Múzeum, november 4-től a budapesti Műszaki Tanulmánytár is csütörtöktől szombatig, kizárólag előzetes bejelentkezéssel lesz látogatható.
  • 2022. november 1-től 2023. március 31-ig bezár a budapesti Kazinczy utcában található Elektrotechnikai Gyűjtemény, a Várpalotán üzemelő Vegyészeti Múzeum, illetve a miskolci Kohászati Gyűjtemény és Massa Múzeum.

Az rtl.hu egyelőre hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint a napokban várható, hogy a megugrott rezsiköltségek miatt egy sor kis költségvetésű múzeum (jellemzően vidéki intézmények) hasonlóképp jár el.

Nem múzeum ugyan, de 110 embert küldenek el a Miskolci Fürdők Kft.-től a magas energiaárak és az infláció miatt. Mint arról az RTL Híradó hétfőn beszámolt, két miskolci fürdő is bezár a jövő héten (a város fő nevezetessége, a Barlangfürdő és a Selyemréti strand). 


Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Gazdaság#energiatakarékosság#rezsiköltség#múzeum#Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum#bezárás

Címlapról ajánljuk