Gazdaság

Nem zárnak be a budapesti fürdők, de drágábbak lesznek a belépők

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 13. 6:33

Szeptember 10-től 15 százalékkal emelik meg a Széchenyi, a Rudas és a Gellért fürdők hétvégi belépőinek árát. 

Megugrottak a fővárosi fürdőket és strandokat üzemeltető cég energia számlái – írta a Népszava. Tavaly még kilowattóránként 38 forintos áron tudták beszerezni a villamos áramot, az idén már 83 forintot kell fizetniük. A következő év ennél is sokkal nehezebb lesz, hiszen a decemberben lejáró energiaszállítói szerződés pótlására bekért ajánlatok az idei ár 3,5-szereséről szólnak.

Még rosszabb a helyzet a földgáz esetében. A tavaly köbméterenként fizetett 74 forintos ár az idén 205,6 forintra ugrott. 

Az október elsejével induló új gázévben pedig már több mint 1300 forintot kell fizetnie a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt.-nek minden köbméter földgázért. 

A cég energiaszámlái az idei 1,4 milliárd forintról 4 milliárdra nőhetnek jövőre.

A BGYH az elszálló energiaárak és az infláció ellenére nem készül fürdőbezárásra, de bizonyos fürdőkben rövidülhet a nyitva tartás, illetve egyes szolgáltatásokat korlátozhatnak. Ahol például tíz szauna van, azok közül lehet, hogy csak hármat fűtenek fel.

A társaság nem tervez létszámleépítést, de elkerülhetetlen lesz a jegyáremelés. Szeptember 10-től 15 százalékkal emelik meg a Széchenyi, a Rudas és a Gellért fürdők hétvégi belépőinek árát. Ezen létesítmények vendégkörének 80 százalékát külföldiek teszik ki, így az áremelés alapvetően őket érinti.

Nyitókép: Kovács Tamás/MTI

#Gazdaság#budapest#fürdő#belépő#energiaválság

Címlapról ajánljuk