Gazdaság

A magyar adóhatóság látja a legtöbb adatot az emberekről egész Európában

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 12. 7:12

Mesterséges intelligenciát is bevetnek, hatékonyabbá akarják tenni az adóbeszedést.

Európában a magyar adóhivatal látja a legtöbb adatot, mert „mi egészen az aljától látunk minden elemi tranzakciót” – mondta el a Növekedés.hu kérdésére Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke.

Arra a kérdésre, hogy milyen módszerrel fülelik le a nagy visszaélőket, a NAV elnöke úgy fogalmazott: „A NAV integrált, azaz valamennyi – adó, vám, jövedéki – kockázatot figyelembe vevő komplex módszertant dolgozott ki a devianciák detektálására. Ez a módszertan kockázati mutatókon alapul, amelyeket a beérkező adatokon (vám-árunyilatkozatok, eKÁER-adatok, Online Számla rendszeri adatok, pénztárgépadatok) lefuttatunk, majd ez alapján választjuk ki ellenőrzésre az adózókat.”

Kiemelte, hogy nagy reményeket fűznek a Mesterséges Intelligencia Munkacsoporthoz (MIMCS), amely a NAV egyedülálló adatvagyonának értékére épülő kutatásokat végez. A MIMCS márciusban jött létre, vezetője a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékvezetője. A csoportot a NAV üzemelteti, működteti, de a tagok többsége NAV-on kívüli.

„A mesterséges intelligencia segítségével jóval több paraméter alapján csoportosíthatjuk a cégeket, és aki a számos jellemző alapján kialakított csoport tagjaitól feltűnően különbözőt produkál, nevezetesen jóval kevesebb adót fizet, az az úgynevezett deviáns viselkedésű adózó” – mondta Vágujhelyi Ferenc. 

A beszélgetésben az is szóba került, hogy a NAV infrastruktúráján kezelt, tárolt teljes adatmennyiség 11,17 Petabyte (egy Petabyte egymillió gigabyte). Hogy mire szeretnék használni ezt a rengeteg adatot?

Még hatékonyabbá akarjuk tenni az adóbeszedést, aminek része az is, hogy kényelmes szolgáltatásokkal segítsük az adózást. Mondhatom, hogy Európában a mi adóhivatalunk látja a legtöbb adatot, mert mi egészen az aljától látunk minden elemi tranzakciót

– magyarázta a NAV elnöke, aki szerint a többi adóhivatalnak is segítenek bevezetni az újításokat és igazából akkor lesznek nagyon hatékonyak, ha a kör bezárul és egész Európában azonnal látják az adóhivatalok, hogy hol jelent meg deviáns viselkedés.

Nyitókép: Róka László / MTVA / MTI

#Gazdaság#nav#adat#adatelemzés#mesterséges intelligencia

Címlapról ajánljuk