Gazdaság

Szijjártó szerint az rossz Magyarországnak, hogy Brüsszel nem engedné tovább drágulni az orosz gázt

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 9. 16:30

Az Európai Bizottság ársapkát akar, vagyis hogy egy bizonyos ár felett ne vegyünk Moszkvától gázt. A magyar külügyminiszter szerint viszont ettől drágulás lesz.

Magyarország semmiképp nem támogatja az európai uniós gázársapka bevezetését, mivel az álcázott szankciós intézkedés, amely az energiaárak emelkedéséhez és súlyos ellátásbiztonsági kihívásokhoz vezetne – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Brüsszelben.

A tárca közleménye szerint a tárcavezető az EU-s energiaügyi tanács rendkívüli ülését követően teljességgel abszurdnak nevezte a brüsszeli javaslatot, amely szavai szerint gyakorlatilag az orosz gáz kiszorítására irányul.

Mint mondta, az Európai Bizottság illetékes tagja el is ismerte, hogy ez politikai intézkedés, pusztán az orosz állam bevételeinek megvágására irányul, nem várható tőle árcsökkenés.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán jelentette be, hogy Oroszország manipulálja az európai energiapiacot, ezzel „csillagászati ​​árakat” idézve elő Európában. Ezért egy ötpontos intézkedési tervet vázoltak fel, amelynek egyik pontja, hogy

ársapka bevezetését javasolják az orosz gázra vonatkozóan, vagyis egy bizonyos ár felett az uniós tagállamok nem vásárolnának orosz gázt, ezzel arra kényszerítve Moszkvát, hogy csökkentse az árat.

Oroszország ugyan jelezte, hogy az ársapka bevezetése esetén nem szállítana több gázt az EU-tagországaiba, azonban a gázexportból származó bevételeinek döntő része éppen az EU-ból származik, amiből Moszkva részben az Ukrajna elleni háborút is finanszírozza.

Bár gázembargóról nincs szó a javaslatban, Szijjártó Péter Brüsszelben azt mondta, az ársapka az orosz gáz kitiltásával lenne egyenlő, ami Magyarország energiaellátását fenyegetné. A miniszter úgy vélte, ez valójában egy újabb, Oroszország elleni uniós szankció lenne, márpedig Szijjártó szerint az uniós szankciós politika megbukott.

Nyitókép: Kosztasz Szkrekasz görög környezetvédelmi és energiaügyi miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélget az Európai Unió energiaügyi miniszterei rendkívüli tanácskozásának kezdetén az Európai Tanács brüsszeli székházában 2022. szeptember 9-én. – Fotó: Olivier Matthys / AP / MTI

#Gazdaság#oroszország#orosz-ukrán háború#gáz#ársapka#európai bizottság

Címlapról ajánljuk