Gazdaság

Tállai András szerint milliárdokat spórolnak a nyugdíjas munkavállalók és a munkáltatóik

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 4. 9:27

161 ezren dolgoznak nyugdíj mellett.

A dolgozó nyugdíjasoknak nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni, ezzel az érintettek havonta több milliárd forint adó alól mentesülnek; a 2019. január 1-jén hatályba lépett adókedvezménynek köszönhetően jelentősen nőtt a dolgozó nyugdíjasok száma – közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel.

A szabályváltozások előtt 75 ezren, júniusban viszont már több mint 161 ezren dolgoztak nyugdíj mellett.

A nyugdíjasoknak csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) kell megfizetniük, a járulékkal nem kell foglalkozniuk, vagyis az adókedvezmény lényegében 14 százalékos megtakarítást jelent.

A nyugdíjasok járulékmentességének bevezetését megelőzően, 2018-ban bruttó százezer forintból 71 ezer forintot kapott meg egy dolgozó nyugdíjas, miután levonták tőle az szja-t és a járulékokat. Most már csak az szja-val kell számolni, így 85 ezer forinthoz juthatnak az érintettek.

Tállai szerint érdemes nyugdíjast alkalmazni, mert a munkáltatók mentesülnek a 13 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adó megfizetésének kötelezettsége alól. Egyben a korábban nyugdíjba vonult szakemberek felvételével olyan tapasztalat és tudás kerülhet a cégekhez és szervezetekhez, amely jelentős hozzáadott értéket jelenthet.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Gazdaság#tállai andrás#nyugdíj#munkavállalás

Címlapról ajánljuk