Gazdaság

Azonnali elszegényedéssel fenyeget a nyugdíjba vonulás

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 30. 10:13

Akár 30 százalékkal is csökkenhet az idősek bevétele az utolsó aktív hónaphoz képest. 

Az átlagnyugdíj ugyan évről évre folyamatosan nő, mégis egyre jelentősebb az idősebb réteg anyagi leszakadása – derült ki a Bankmonitor elemzéséből.

Tavaly az egy ellátottra jutó nyugdíj összege havi 143 ezer forint körül alakult (minden nyugdíjszerű ellátást tekintve), míg a 2021-es nettó átlagbér havonta nettó 291 ezer forint volt. A két szám aránya 49,2 százalék – ez rekordalacsony érték, azaz 

még soha nem voltak ennyire távol egymástól az idősek és az aktívak jövedelmei.

Az anyagi lecsúszás a nyugdíjba vonulás után azonnal elkezdődik: a 60 év felettiek átlagos bruttó keresete 2021-ben havi 457 ezer forint (azaz nettó 304 ezer forint) volt. Ehhez képest a 2021-es átlagos induló nyugdíj 211 ezer forint volt, ami 31 százalék körüli jövedelemcsökkenést jelent az utolsó aktív évhez képest. 

A tavalyi statisztikában ráadásul már szerepel a 13. havi nyugdíj első hetének visszaépítése is.

A lecsúszásnak csak két dolog vethetne véget: ha valamilyen okból megállna a reálbérnövekedés, vagy ha visszatérne a svájci indexálás. Mindaddig, amíg a bérek infláció felett nőnek, de a nyugdíjakat csak az infláció alapján emelik, addig a nyugdíjasok és az aktív keresők közötti szakadék egyre szélesedik majd.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Balogh Zoltán/MTI

 

#Gazdaság#nyugdíj#kereset#elszegényedés

Címlapról ajánljuk