Hatalmas veszteséget termeltek a nyugdíjpénztárakHat hónap alatt 115 milliárdos mínuszt hoztak össze.
Gazdaság

Hatalmas veszteséget termeltek a nyugdíjpénztárak

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 27. 10:30

Hat hónap alatt 115 milliárdos mínuszt hoztak össze.

A 2008-as krízisnél és a covid-járványnál is nagyobb a veszteség az idén a nyugdíjpénztáraknál. Az orosz-ukrán háború nyomán kibontakozó energiaválság, a küszöbön álló recesszió, a tőzsdék és a magyar állampapírpiac zuhanása nehéz helyzetbe hozták az intézményeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint, írta meg a Napi.hu.

Hozzáteszik: 

az önkéntes nyugdíjpénztárak hat hónap alatt csaknem 155 milliárd forintos veszteséget értek el a befektetéseiken.

Ez nagyjából 9 százalékos negatív hozam fél év alatt, évesítve pedig ennek a duplája lenne. A pénztári portfóliók többségének minimális pozitív hozamra sincs esélye eddig az idén. A lap szerint ez nem csak a tagoknak fáj, az intézményeknek is problémát okozhat. A mintegy 1,1 milliós tagság nagyjából fele ugyanis nem fizet rendszeresen tagdíjat, de az ő számláik kezelése is költséget jelent a pénztárak számára. 

Az egészség- és önsegélyező pénztári szegmensben is csak részben történtek kedvező fejlemények. A taglétszám lassú növekedése megtorpant, 1,05 millióra csökkent. A befizetések viszont szépen emelkednek, a tagok a tavalyinál 19, a munkáltatók 7,6 százalékkal többet fizettek be a számlákra. A több mint 22,2 milliárd forintos féléves befizetés tízéves csúcsnak számít a szektor életében, amely az elmúlt években minden egyes cafetéria-módosításkor kapott egy pofont, írja a Napi.hu.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#nyugdíj#nyugdíjpénztár#megtakarítás#veszteség#rekord

Címlapról ajánljuk