Gazdaság

Szlovákiába már megérkezett, Magyarországra csak csütörtökön érkezik az orosz olaj

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. augusztus 10. 16:57

Szerdán újraindult a Barátság kőolajvezeték, hazánkban várhatóan másnap áll helyre a megszokott üzem. A szlovákok szerint banki hiba áll a történtek hátterében.

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj, közölte a Mol az MTI-vel szerdán. A közlemény szerint Szlovákiába már újra érkezik a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül, Magyarországon pedig „várhatóan a holnapi nap folyamán helyreáll a szállítás”.    

A késlekedést kiváltó technikai problémát a Mol intézkedése hárította el: a vállalat átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat, az ukránok pedig ígéretükhöz híven elindították a kőolajszállítást a vezeték déli szakaszán.

A Mol a kőolajszállítás leállítását követően azonnal egyeztetést kezdeményezett az ukránokkal és az oroszokkal is, és jelezte, hogy átvállalja a díjfizetési kötelezettséget. A kérdésben gyors megállapodás született, így a Magyarországot és Szlovákiát is ellátó Barátság-kőolajvezetéken ismét zavartalanul működik a szállítás.

Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter pozsonyi sajtótájékoztatóján a következőket mondta:

Az, hogy abbamaradt az orosz kőolaj szállítása nem az orosz fél hibájából történt, és a hiba nem is az ukrán fél részéről történt.

Sulík szerint a hiba valahol Nyugat-Európában történt, mivel az oroszok által a tranzitért az ukrán félnek elküldött összeget a bankok nem engedték át, hanem visszaküldték.

A tárcavezető szerint az ukrajnai tranzitért mintegy 10 millió eurót kell fizetnie a Slovnaftnak, ezt az összeget a CSOB bank fogja átutalni. Sulík elmondta: az összeg is jelzi, hogy igazából nem anyagi, hanem műszaki jellegű oka volt a szállítás eddigi fennakadásának.

A Barátság kőolajvezeték déli vonalán a múlt csütörtökön állt le a kőolajszállítás, miután az ukrán Ukrtransznafta leállította a tranzitot, mert nem kapta meg az azért járó térítést az orosz féltől. A tranzitdíjat az orosz fél ugyan időben elküldte, de az utalás az európai szankciók miatt visszakerült a Transznyefty számlájára.

Nyitókép: a Barátság II. kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában, 2022. május 24-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#barátság kőolajvezeték#magyarország#szlovákia#mol

Címlapról ajánljuk