Gazdaság

A magyar kormány 300 millió forintra büntette a Ryanairt

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 8. 10:03

Varga Judit szerint ki kell venniük a részüket a rezsivédelem és a honvédelem költségeiből.

300 millió forintra büntette Budapest Főváros Kormányhivatala a Ryanair légitársaságot – ezt Facebook-oldalán jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter.

A magyar kormány júniusban jelentős, 3900 forint légiforgalmi adót vetett ki az Európán belüli repülőutakra (a kontinensen kívül 9750 forint a különadó mértéke). A Ryanair tiltakozott az adó ellen, cáfolva, hogy a légiközlekedésben extraprofit keletkezne, és az adó összegét áthárította az utasokra.

Varga Judit szerint a kormányhivatal a fogyasztóvédelmi hatósági eljárásban megállapította, hogy a Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat. Közölte: a „háborús infláció” és a „háborús gazdasági helyzet” megköveteli, hogy amelyik multicég „extra profitra” tesz szert, az vegye ki a részét a „rezsivédelem” és a honvédelem költségeiből. A Ryanair szerint azonban a koronavírus-járvány, az ukrajnai háború és az egekbe szökő olajárak miatt az iparágban nem létezik nyereség, sőt a szektor súlyos veszteségeket halmozott fel.

A miniszter kijelentette: az extraprofit-különadó megkerülését vagy áthárítását fogyasztóvédelmi vizsgálattal és bírsággal büntetik a továbbiakban is.


Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

#Gazdaság#ryanair#büntetés#bírság#varga judit#repülés#extraprofit

Címlapról ajánljuk