Gazdaság

Matolcsy György elárulta, mi lesz az ötforintos érmék sorsa

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 2. 19:41

A jegybankelnök részletesen leírta, hogy milyen szempontok alapján döntenek egy érme bevonásáról.

Az ötforintos érméket nem vonják ki a forgalomból, az erről való döntés ugyanis nem ítélhető meg a fémárak pillanatnyi alakulása alapján – derült ki Matolcsy György jegybankelnök válaszából, amelyet Balassa Péter jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott kedden.

A 24.hu cikke emlékeztetett, hogy az ellenzéki képviselő javaslatot nyújtott be, amelyben kezdeményezte az ötforintosok kivonását, szerinte ugyanis az érme alapanyagköltsége már önmagában többe kerül, mint öt forint.

Matolcsy György válaszában azt írta, hogy nem indokolt bevonni az érméket, ezt pedig egyebek mellett azzal indokolta, hogy: 

  • a forgalomban lévő érmék sorsáról nem lehet az aktuális alapanyagárak alapján dönteni, a fémárfolyamok ugyanis igen hektikusan változnak. 
  • Az 1 és 2 forintos érméket azért vonták ki, mert lényegében senki sem tekintett rájuk pénzként, „kicsapódtak” a forgalomból, így folyamatosan pótolni kellett azokat. Az ötforintos viszont az adatok alapján aktívan részt vesz a készpénzforgalomban, aránya az érmék között stabilan 33 százalék. 
  • Nemcsak a gyártásnak, hanem a bevonást követő visszagyűjtésnek is óriásiak a költségei. Jelenleg 764 millió 5 forintos van forgalomban, ha bevonnák ezeket, akkor 50 százalékos visszaáramlással számolva 1604 tonna érmét kellene a Magyar Nemzeti Banknak, a hitelintézeteknek, a postának és a készpénzlogisztikai szolgáltató cégeknek kezelnie, ami nagy költséget jelentene.
  • A gyártási költségek 65-75 százalékát adja a lapka előállítása, amely 75 százalékban rézből, 21 százalékban cinkből és 4 százalékban nikkelből áll. Jelenleg valóban többet ér egy ekkora érme ezekből az anyagokból, mint 5 forint, de a jegybankelnök ismét hangsúlyozta, hogy nem szabad a pillanatnyi értékekből kiindulni. 
  • Más országokban is előfordul, hogy drágább egy érme előállítása, mint a névértéke, ilyen például az amerikai 1 és 5 centes, valamint az eurónál (az alapanyagváltás előtt) az 1, 2, és 5 centes érme. 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

 

#Gazdaság#matolcsy györgy#jegybank#ötforintos érme

Címlapról ajánljuk