Gazdaság

Mégis megnyitják az Északi Áramlat vezeték gázcsapját az oroszok

rtl.hurtl.hu

2022. július 19. 20:58

Így csökkenhetnek az európai félelmek és árak.

Az Oroszországból a Balti-tenger alatt Németországba futó Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül történő orosz gázáramlás a tervezett karbantartás befejezése után csütörtökön várhatóan időben újraindul – közölte a Reuters hírügynökséggel két, az exportterveket ismerő forrás.

A vezeték, amely az Európai Unióba irányuló orosz földgázexport több mint egyharmadát adja, július 11-én állt le, a hivatalos orosz magyarázat szerint az éves karbantartás miatt 10 napra.

A vezeték várhatóan napi 160 millió köbméteres kapacitásnál kisebb kapacitással indul újra, de az oroszok várhatóan vissza fognak térni a július 11. előtti gázmennyiségek szállítására. Az orosz állam tulajdonában lévő gázcég, a Gazprom a múlt hónapban 40 százalékosra csökkentette az ezen az útvonalon keresztül történő gázexportot, arra hivatkozva, hogy késik a Siemens Energy által Kanadában karbantartott turbina visszatérése.

Az irányadó holland gáztőzsdén 3 százalékot esett a gáz ára a Reuters híre után. Ugyanakkor se a Gazprom, se az Északi Áramlat 1-et működtető cég nem válaszolt a hírügynökség kérdéseire.

Az orosz gázexport korlátozását az Európai Unió tagországainak többsége ellenlépésnek tartotta az Ukrajna elleni háború miatt kivetett uniós szankciókért. A korlátozás miatt félő volt, hogy Európa nem tud megfelelő gáztartalékokat felhalmozni az idei télre.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#oroszország#északi áramlat#gáz

Címlapról ajánljuk