Gazdaság

Novák Katalin aláírta a katatörvényt

rtl.hurtl.hu

2022. július 18. 18:39

Azt írta, érzi a felháborodást, de nem talált okot arra, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljon.

Az Országgyűlés által elfogadott, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvényt ma aláírtam

– közölte Facebook oldalán Novák Katalin köztársasági elnök. Azt írja, alaposan megvizsgálta és megfontolta a törvényt, ahogy a hozzá érkezett észrevételeket is, és nem talált olyan okot, ami miatt az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnia.

A törvényhozói szándék, a változtatás célja aligha vitatható

– írja, miközben napok óta tüntetések zajlanak a szeptembertől hatályba lépő katatörvény miatt, ami több százezer embert érint: ők a jövőben a cégek számára elvégzett munkáért sem számlázhatnak, ha a kata szerint akarnak továbbra is adózni (kivéve a taxisokat).

Érzékelem ugyanakkor a felháborodást. Azt, hogy sokak számára nehézséget jelent majd az új helyzethez való gyors alkalmazkodás. Megértem, hogy kérdéseik vannak. Helyesebb lett volna, ha a módosításokról érdemi egyeztetés után születik döntés

– írta Novák Katalin, aki szerint gyors változtatás esetén az is elvárható, hogy a kormány megfelelően segítse az érintetteket. A köztársasági elnök szerint Orbán Viktor és a kormány tagjai megígérték, hogy a részletszabályok kialakítása során „megnyugtató válaszok születnek a jogosan felmerülő kérdésekre”.

Az államfő szerint „rajtunk kívül álló erők kiszámíthatatlanná teszik a jövőt”, „a háború nyomában járó gazdasági válság felforgatja a hétköznapokat”.

Helyes, ha ebben a helyzetben az államfő nem gördít akadályt az Országgyűlés döntésének érvényesülése elé

– közölte.


Nyitókép (archív): MTI / Kovács Tamás

#Gazdaság#kata#katatörvény#novák katalin

Címlapról ajánljuk