Gazdaság

Ukrán kollégájával találkozott Lvivben a magyar agrárminiszter

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 14. 14:16

Az Ukrajnában felhalmozódott gabonát minél előbb ki kell szabadítani, nyilatkozta Nagy István.

Mikola Szolszkijjel, Ukrajna agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterével egyeztetett csütörtökön Nagy István, közölte az rtl.hu érdeklődésére az agrárminisztérium csütörtökön. Mint arról az rtl.hu is beszámolt, hajnalban Ukrajnába utazott a magyar agrártársa vezetője, amiről Facebookon számolt be egy fotóval. A minisztérium válaszából az is kiderült, hogy a két politikus Lvivben találkozott.

A magas szintű miniszteri találkozóról friss Facebook-posztban számolt be röviden a magyar tárcavezető.

A két agrárminiszter találkozója után Nagy István azt közölte, hogy a gabonakrízis nemcsak Ukrajnát és Magyarországot, hanem az egész világot érinti és komoly kihívás elé állítja.

A háború sajnálatos következménye, hogy a kikötők zárva vannak, és az a termésmennyiség, ami segít megelőzni a világ más részein az éhínséget, nem kerül forgalomba

– mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a probléma az egész világra kiterjedhet, és „azok, akik éheznek, megindulhatnak, és komoly migrációs krízis elé állíthatják Európát”.

Nagy István szerint ezért azonnal és hosszabb távú megoldásokat kell találni az ukrán gabonaexporttal kapcsolatban, hazánk pedig kész együttműködni a kiviteli lehetőségek azonnali szélesítése érdekében.

A vasút, az átrakodók és a tárolók fejlesztése rendkívül fontos, közös fellépéssel és megfelelő alátámasztással pedig az Európai Unió is támogathatja ezeket a beruházásokat. Ezek mellett a magyar-ukrán határmenti térségben olyan vállalkozási övezetet kell kialakítani, ahol új feldolgozó üzemek épülhetnek. 

Február 27. óta másodjára jár magyar kormánytag Ukrajnában. A háború kitörése után nem sokkal Szijjártó Péter Kárpátaljára utazott, hogy a kibontakozóban lévő menekültválságról tájékozódjon, most Nagy István volt a második magas rangú magyar politikus, aki a Oroszország által megtámadott országba látogatott. 

Nyitókép: Fekete István / Nagy István Facebook-oldala

#Gazdaság#agrárminisztérium#nagy istván#ukrajna#orosz-ukrán háború#gabonakivitel#blokád

Címlapról ajánljuk