Gazdaság

A kormány már az Európai Ügyészséghez való csatlakozást sem zárja ki Navracsics Tibor szerint

rtl.hurtl.hu

2022. július 14. 17:14

De ezt még nem látják szükségesnek.

Miközben az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára egy hónapja még azt fejtegette, hogy a magyar kormány miért nem akar csatlakozni az Európai Ügyészséghez, Navracsics Tibor, az uniós források felhasználásáért felelős miniszter egy szerdai lapinterjúban már azt mondta, hogy nem zárják ki ennek lehetőségét.

Navracsics Tibor a Mandinernek arról beszélt, hogy „technikai szinten” nagyon közel vannak a megegyezéshez az Európai Bizottsággal a helyreállítási alappal kapcsolatban. Azt mondta, a tárgyalásokhoz kezdettől fogva úgy állt hozzá, hogy „nem jó, ha csak az egyik fél igaza győzedelmeskedik”, „a kompromisszum akkor működik, ha mind a két fél enged valamennyire”.

Elárulta, hogy az Európai Ügyészséghez való csatlakozás is előkerült: szerinte önmagában az, hogy Magyarország nem csatlakozott eddig az intézményhez, nem jelenti azt, hogy kizárnák ennek lehetőségét. Igaz, hozzátette:

Az Európai Bizottságnak benyújtott javaslataink alapján nem szükséges a csatlakozás.

Az Európai Ügyészség feladata, hogy az uniós költségvetést érintő csalásokkal és az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben fellépjen. Három éve Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselő kezdeményezésére 680 ezer aláírást gyűjtöttek össze a csatlakozás érdekében, de arra azóta sem került sor.

Idén júniusban egy parlamenti vitában Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, hogy a csatlakozással a tagállamok az egyik leglényegesebb hatáskörüket adják át az EU-nak, és az Európai Ügyészség az eljárások felesleges túlbonyolításával ronthatja a büntetőeljárások hatékonyságát.

Az Európai Ügyészség csak a tavalyi második félévben 17 olyan határokon átnyúló üggyel foglalkozott, ami Magyarországot is érinti, és 28 bűncselekménygyanús bejelentést kaptak hazánkból, de mivel hazánk nem tagja az együttműködésnek, saját hatáskörben nem indíthattak vizsgálatot.

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

#Gazdaság#navracsics tibor#európai ügyészség#európai unió#csalás#kormány#helyreállítási alap

Címlapról ajánljuk