gazdaság

Kizárólag Mészáros Lőrinc volt feleségének médiacégét támogatta egy titokzatos alapítvány

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. június 30. 17:55

Alapítása évében 820 millió forintnyi támogatást helyezett ki a Vital Media Alapítvány. A pénz egy az egyben az egykori Mészárosné cégéhez került. Hogy ki vagy kik támogathatták meg az alapítványt, egyáltalán hogyan találtak rá, rejtély. Ahogyan az is, hogy az első év pénzesője után tavaly miért állt le az alapítvány, amely a női tartalmak előállítását akarja elősegíteni.

Kizárólag az akkor még Mészárosné Kelemen Beatrix (ma Kelemen Beatrix) tulajdonában lévő Media Vivantis Zrt.-t támogatta a titokzatos Vital Media Alapítvány, amelyet 2020-ban Mészáros Lőrinc gyakori üzlettársa, a Szijjártó Pétert jachtoztató Szíjj László cége hozott létre – tudta meg az rtl.hu. 

A Media Vivantis két televíziós csatornát, a Life TV-t és az Ozone TV-t üzemelteti. Mészáros Lőrinc és Kelemen Beatrix 2020 szeptemberében jelentették be, hogy elválnak. Bár az üzletasszony sokáig számos Mészáros-érdekeltségben volt tulajdonos, illetve vezető, a válás híre után látványosan maga mögött hagyta a birodalmat. A Media Vivantis azonban az övé maradt egészen 2021-ig, amikor is eladta azt a lejtőn lévő Pesti TV-t is működtető, Mészáros Lőrinc-közeli Progress Media Hungary Kft.-nek. Az utóbbi napokban több cikk is megjelent arról, hogy a Hajdú Péter operatív igazgató vezette Media Vivantisnál csoportos létszámleépítést hajtanak végre, még sztárjaiktól is megválnak. 

Az alapítvány, ami alig látszik

A Vital Media Alapítványt a 24.hu korábbi cikke szerint a milliárdos Szíjj László, pontosabban egyik cége, az Andrssy-Rezidencia Kft. hozta létre 2020 elején 100 milliós hozzájárulással, majd székhelye átkerült a herceghalmi Talentis Business Parkba, amely Mészáros Lőrinc tulajdona és több érdekeltségének székhelye. A szervezet feladata a női tartalmak előállításának támogatása.

Hivatalosan az alapítványnak más kapcsolata azóta sincsen a miniszterelnök barátjakét is ismert felcsúti milliárdossal, jelenleg is itt üzemel:


Az alapítvány körüli emberek személye viszont egy irányba mutat. Nemcsak Szíjj László említhető Mészáros Lőrinc környékén, hanem a kuratórium minden egyes tagja:

  • Az alapítvány kurátora dr. Sisa András, Felcsút jegyzője.
  • Kuratóriumi tag Konczné Kondás Tünde, Koncz Zsófia fideszes parlamenti képviselő édesanyja, egyben a Mészáros-féle Talentis Group Zrt. vezérigazgatója, amelyben korábban Kelemen Beatrix is igazgatósági tag volt. Konczné több Mészáros-érdekeltségben kapott fontos pozíciókat.
  • Szintén kurátor Székely Szilárd, aki az egykori Echo TV gazdasági igazgatója volt. Mészáros Lőrinc 2016-ban vette meg az Echo TV-t Széles Gábortól, Kelemen Beatrix ekkor az igazgatóság elnöke lett, együtt dolgozott Székellyel.

A nagypályás kuratórium ellenére olyan, mintha az alapítvány a radar alatt repülne: bár 100 milliós hozzájárulással hozták létre, nem volt honlapja, nem tett közzé pályázati lehetőségeket, finoman szólva sem kérkedett támogatóival vagy támogatottjaival. A 24.hu korábbi cikke szerint az alapítványt postai levélben kellett megkeresniük, mert még email-címet sem találtak hozzájuk, hivatalos elektronikus elérhetőséget bejegyzésükkor nem adtak meg.

Mára a honlap-kérdése tisztázódott: itt elérhető egy weboldal, ahol  gyakorlatilag semmilyen érdemi információt nem közölnek formális dokumentumokon kívül. Itt például olyan sorokat lehet olvasni, mint hogy „az alapítvány a klasszikus női értékeket, a női személyiséget középpontba helyező, célzottan női közönség számára készült televíziós műsorok készítését, vásárlását segíti elő, valamint kutatási és közönségszervezési tevékenységet végez.” Hogy ehhez kiktől kaptak támogatást, konkrétan milyen eseményekben, tartalmak előállításában vettek részt, nem részletezik. Az alapítvány munkájának a közösségi médiában sincsen nyoma, beszámolójuk szerint nincsenek munkavállalóik, a tisztségviselők pedig egyetlen forintot sem kaptak. Úgy tűnik, támogatásokat sem várnak, erre irányuló felhívást ugyancsak hiába kerestünk.

Az összegek alapján vélhetően lenne mit kitenni az ablakba: tavaly a Hvg.hu a Media Vivantis mérlege alapján írta meg, hogy az egykori Mészárosné cége 2020-ban 564 millió forint támogatást kapott az ismerősei kuratóriumi munkájával működő Vital Media Alapítványtól. A teljes támogatási összeg 820 millió forint volt, azonban ebből 256 milliót halasztott bevételként könyveltek el, amely „a 2021-es évben egy új cél megvalósítása érdekében kerül felhasználásra”.

Ez a 2021-re vonatkozó mérlegben is szerepel:

Csak Mészáros Lőrinc volt feleségének médiacégét támogatta a titokzatos alapítvány

Az alapítvány tavalyi évre leadott beszámolójából pedig idén már az is kiderült, hogy

más nem is kapott támogatást, csak a Media Vivantis. 2020-ban a támogatásra kifizetett összegnél 820 millió forint szerepel. 

Csak Mészáros Lőrinc volt feleségének médiacégét támogatta a titokzatos alapítvány
György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, a Tanítsunk Magyarországért! program alapítója és Kelemen Beatrix Csilla, a Mészáros Alapítvány elnöke a Mészáros Alapítvány V. konferenciáján az egerszalóki Saliris Resort Spa & Konferencia Hotelben 2021. augusztus 27-én. – Fotó: Komka Péter / MTI

 Az alapítvány pénzügyei egyébként rapszodikus képet festenek a dokumentum szerint:

  • A 2020-ban 100 milliós tőkével létrehozott alapítvány már ebben az évben 730 millió forintnyi támogatást szedett össze. Hogy ki vagy kik voltak a nagyvonalú segítők, arról egy szó sincs honlapjukon. Mindenesetre Kelemen Beatrix cége még ebben az évben 820 milliós támogatásnak örülhetett, tehát a kassza teljes tartalma vállalkozásához került. 2020-at az alapítvány 91,3 milliós mínuszban zárta. 
  • Tavaly azonban megtört a lendület, már egyetlen forint támogatást sem érkezett az alapítványhoz és nem is támogattak senkit. Az év mérlege mínusz 1,6 millió forint.

Szerettük volna megtudni a Vital Media Alapítványtól, hogy pontosan milyen műsorokat, termékeket hoztak létre a támogatásból, hol és mikor lehetett pályázni, illetve hogy jelenleg milyen pályázati lehetőségeket kínálnak és ezeket hol hozták nyilvánosságra. 

És bár a 24.hu cikke óta az alapítványnak elvileg email címe is lett, onnan levelünk visszapattant, így a honlap üzenetküldőjével próbálkoztunk, választ azonban nem kaptunk. Az alapítványnak egyébként telefonszáma sincsen, legalábbis honlapjukon azt nem hozták nyilvánosságra. Hogy a támogató vagy támogatók hogyan találták meg a titokzatos alapítványt, rejtély.

Szijjártó Péter jachtoztatása és a közpénzes milliárdok

Az alapítványt cégtulajdonosként létrehozó, tiszakécskei Szíjj László Magyarország egyik leggazdagabb embere, akinek érdekeltségei százmilliárdos tételben nyertek el közpénzes munkákat. Legismertebb érdekeltsége, a zalaegerszegi ZalaZone tesztpályát vagy az M44-es gyorsforgalmi út Lakitelek és Tiszakürt közötti szakaszát is építő Duna Aszfalt. 2020-ban az Átlátszó nyomozta ki, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter családjával Szíjj László luxusjachtján pihent. A miniszter azóta sem árulta el, hogy fizettek-e az utazásért vagy meghívták. A jachtozásról többet is megtudhat az RTL Híradó korábbi riportjából:


Nyitókép: (Mészárosné) Kelemen Beatrix igazgatósági elnök az Echo TV fejlesztéseinek hátteréről és a televízió stratégiai céljainak ismertetéséről szóló sajtótájékoztatón a XIV. kerületi Angol utcában, az Echo TV I. emeleti stúdiójában 2017. december 4-én. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#gazdaság#mészáros lőrinc#mészárosné kelemen beatrix#kelemen beatrix#media vivantis#ma

Címlapról ajánljuk