Gazdaság

Tárt karokkal várjuk a Fülöp-szigeteki vendégmunkásokat – biztosította a magyar nagykövet Ferdinand „Bongbong” Marcost

rtl.hurtl.hu

2022. június 16. 12:10

Az ukránok helyett már az ázsiai vendégmunkásoktól reméli a kormány a munkaerőhiány enyhítését.

Magyarország Fülöp-szigeteki nagykövete arról beszélt Ferdinand „Bongbong” Marcos megválasztott elnöknek, hogy hazánk még több vendégmunkást fogadna az ázsiai országból, elsősorban a vendéglátás és az elektronikai gyártás területén. A számuk már most is meghaladja a nyolcszázat – idézi a Fülöp-szigeteki Inquirer Tóth Titanillát.

A nagykövet sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a magyar kormány szorosabb együttműködésre törekszik a Fülöp-szigetek műszaki oktatási és képzési hivatalával, ami Magyarország kiemelt partnere lehet a vendégmunkások előzetes képzésében. Tóth Titanilla szerint a magyarországi cégek is keresik a partnerséget az ottani vállalkozásokkal és szervezetekkel.

Kitért arra, hogy Magyarország és a Fülöp-szigetek kormányai az oktatásban is együttműködhetnek, szerinte a jövőben a Fülöp-szigeteki egyetemi hallgatóknak biztosított ösztöndíjas helyek száma is növekedhet a jelenlegi 35-ről.

Szijjártó Péter külügyminiszter nemrég az egyik legfontosabb ázsiai partnerünknek nevezte a Fülöp-szigeteket arra hivatkozva, hogy a kontinens legnagyobb katolikus közössége ott él. A Napi.hu pedig arról írt, hogy a magyar munkaerő-kölcsönzők már toboroznak a Fülöp-szigeteken, az egyik cég ügyvezetője tízezres nagyságrendű vendégmunkásra számít onnan. A kormány Ukrajna, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia, Fehéroroszország, Kazahsztán, Mongólia, Vietnám és Indonézia mellett a Fülöp-szigetekről érkezők számára is biztosítja az egyszerűsített foglalkoztatást.

Az ukrajnai menekültek nem jelentek meg a magyar munkaerőpiacon

A G7 márciusban azt írta, hogy már 2020 végén több volt hazánkban az ázsiai, mint az ukrán vendégmunkás, leggyorsabban a vietnámi és dél-koreai vendégmunkások száma nőtt, a Fülöp-szigetekről kevesebben érkeztek. Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében a kormány által kijelölt munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül akár egy hónap alatt munkába állhatnak a vendégmunkások a magyar cégeknél.

Az a várakozás viszont nem teljesült, hogy az ukrajnai háború elől menekülők megjelennek a hazai munkaerőpiacon, ami enyhítheti a munkaerőhiányt. Az egyik munkaerő-közvetítő cég ügyvezetője az Inforádiónak arról beszélt, hogy az itt dolgozó ukrán munkavállalók egy része hazament harcolni, mások pedig azután, hogy családtagjaik is elhagyták Ukrajnát, és az ingázás lehetősége is megszűnt, továbbutaztak Németországba vagy Lengyelországba. Az itt tartózkodó ukrán nők pedig azért sem állnak munkába, mert nehézkes lehet a gyerekek elhelyezése.

Az év elején a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács rendezvényén szólalt fel a Fülöp-szigeteki munkaközvetítő vállalkozások szövetségének elnöke, aki azt hangsúlyozta a Magyar Mezőgazdaság beszámolója szerint, hogy az országban nagy a munkanélküliség, az emberek akarnak és tudnak dolgozni, hogy a bérüket hazaküldjék a családjuknak, ráadásul a Fülöp-szigetek második hivatalos nyelve az angol, ami megkönnyíti a foglalkoztatásukat.

Nemrég a Népszavának viszont azt mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, hogy a távol-keleti vendégmunkások alkalmazása a hazai munkaerőhiányt nem oldja meg, azt ugyanis nagy részben a hatalmas fluktuáció okozza: a feldolgozóiparba felvettek nagy része már az első három hónapban továbbáll. Az érdekvédő szerint egy frissen felvett dolgozótól már két óra elteltével azt a tempót várják el a főnökei, mint a régiektől, és az sem javít a helyzeten, ha azzal fenyegetik a magyar dolgozókat, hogy „ha problémázol, jön helyetted az ázsiai, aki nem szól vissza”.

Nyitókép: Szijjártó Péter Teodoro Locsinnal, a Fülöp-szigetek külügyminiszterével – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

#Gazdaság#fülöp-szigetek#vendégmunkás#munkaerőhiány

Címlapról ajánljuk