Gazdaság

Szerdán lejár a moratórium, tömeges kilakoltatás kezdődhet

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 14. 18:06

A kilakoltatási moratóriumot csaknem két éve, a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva vezette be a kormány, a háborús veszélyhelyzet miatt azonban nem lesz ilyen.

Szerdán véget ér a kilakoltatási moratórium, a jogvédő szervezetek attól tartanak, hogy jelentős kilakoltatási hullám indul, írja a G7 gazdasági lap.

2020 tavaszán a kormány a koronavírus-világjárványra hivatkozva veszélyhelyzet hirdetett. A rendeleti kormányzás egyik intézkedéseképp moratóriumot vezettek be a lakóingatlanok árverezésére és kiürítésére.

Ez a csaknem kétéves moratórium június 15-én lejár, a kormány nem hosszabbítja meg, annak ellenére, hogy közben egy új vészhelyzetet hirdettek, ezúttal az ukrajnai háború miatt. A pandémiás vészhelyzeti rendeletek közül több is érvényben marad, de a kilakoltatási moratóriumra vonatkozó jogszabály pont nem.

Szerdától tehát ismét utcára lehet tenni egész családokat. A G7 cikke szerint az Utcajogász Egyesület és a Város Mindenkié csoport jogvédői júliusban tömeges megkeresésekre készülnek, mivel június 15-től automatikusan visszatérnek a végrehajtási törvény általános szabályai:

  • kilakoltatni április 30. és november 15 között lehet,
  • árverezni bármikor.

A civilek maratoni ügyfélfogadásokkal, kilakoltatási ügyelettel, kibővített telefonos jogsegéllyel készülnek a becsléseik szerint 3000 lakást érintő esetek befutására. A jogsegélyt és támogatást nyújtó civil szervezetek szerint egy hosszútávú, átgondolt szociális bérlakásprogramra lenne szükség.

Mindeközben a tartozásbehajtások és kilakoltatások végrehajtását végző Schadl-Baranyai és Társa Végrehajtói Iroda, azaz a Völner Pál volt államtitkárral közös vesztegetési ügy miatt letartóztatásban lévő Schadl György (a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke) és felesége tulajdonában álló cég a 2017-es alapítása óta két és félszeresére növelte a bevételét és a nyereségét is, tavaéy negyedmilliárd forintos profitot termelve.

Nyitókép: Faragó Ferenc Mihályné sír kőbányai lakásában 2013. május 2-án, amelyből jelentős rezsitartozása miatt kilakoltatták 11 tagú családját – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Gazdaság#kilakoltatás#kilakoltatási moratórium#veszélyhelyzet#jogvédő szervezet

Címlapról ajánljuk