Gazdaság

A Bankszövetség elnöke rendkívül frusztrálónak tartja az extraprofitadót

rtl.hurtl.hu

2022. június 14. 12:03

Jelasity Radován már a extraprofit kifejezést is méltánytalannak gondolja.

Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke és az Erste Bank elnök-vezérigazgatója hosszú interjút adott a Portfoliónak, melynek központi témája a bankokat sújtó extraprofitadó. 

Rendkívül frusztráló az új adóteher

– jelentette ki Jelasity. A szakember szerint éppen akkor érkezett az új adóteher, amikor inkább elismerést vártak volna azért, hogy két éven keresztül Európa leghosszabb és legnagyvonalúbb moratóriumát tartották fenn, és a kamatstop keretében átmenetileg átvállalták az adósok megnövekedett adósságszolgálati terhét.

„Az extraprofit kifejezést annál is inkább méltánytalannak gondolom, hogy az OTP, az Erste, a Raiffeisen árfolyama vagy éppen a forint árfolyama sem itt tartana, ha az aktuális gazdasági körülmények – így a közeli háború hatásai – nem jelentenének fokozott nehézségeket minden piaci, társadalmi szereplő számára” – tette hozzá a Bankszövetség elnöke.

A bankszektor 40-50 ezer alkalmazottja nem extraprofitot, hanem évtizedes távon kicsivel infláció feletti nyereséget termel a napi munkájával. (…) Ha egy bank versenyben akar maradni, akkor a megtermelt profit meghatározó részét a fejlesztésekbe, innovációba kell visszaforgatnia – ahogy ezt teszi is a szektor

– mondta Jelasity, aki szerint a bankszektor legfontosabb feladata a bizalom védelme, fenntartása, a mostani adó bevezetése és mértéke azonban ez ellen hat. 

A befizetni valók nagyon gyorsan közelítik a bankszektor tavalyi 550 milliárd forintos teljes belföldi nyereségét, pedig még csak június eleje van. Miközben a profittermelő képesség az aktuális körülmények miatt elolvad

– fogalmazott a szakember. 

A lap megjegyzi, hogy az Erste Bankban, amelynek Jelasity Radován az elnök-vezérigazgatója,még mindig jelen van 15 százalékos tulajdonrésszel az állam. A kérdésre, hogy vajon ez nem okozott-e feszültséget, az Erste-vezér így válaszolt:

A kisebbségi tulajdonos magyar állam képviselőinek jeleztük, hogy az elvonást nem találjuk arányosnak, ellehetetleníti a bankpiac tovább fejlődését, ugyanis ilyen kiszámíthatatlan környezetben nehéz rábeszélni a befektetőket egy bankrészvényre.

 

Az Erste Bank bécsi tulajdonosai sem örültek a különadónak – teszi hozzá a bankvezér.

Nyitókép: MTI / Marjai János

 

 

 

#Gazdaság#bankszövetség#erste bank#extraprofit#extraprofitadó

Címlapról ajánljuk