Gazdaság

Az MNB rövid pórázon tartja a bankokat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 14. 15:48

A jegybank fogadkozik: nem hagyja, hogy az extraprofitadó miatt a hitelintézetek megváltoztassák díjszabásaikat az ügyfelek terhére.

A pénzügyi különadók és a tranzakciós illeték változása okán a jegybank kiemelten vizsgálja a hitelintézetek díjszabásainak változásait, szükség esetén haladéktalanul vizsgálatot indít a jogsértő pénzügyi intézményekkel szemben, közölte a Magyar Nemzeti Bank kedden.

„A központi pénzintézet kiemelt céljának tekinti, hogy a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek döntéseiket jogsértő befolyásolástól mentesen, a valós körülmények és a tényleges feltételek ismeretében hozhassák meg” – fogalmaztak a közleményben.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a jegybank 2013-2015-ben 4 milliárd forint jogosulatlanul elvont díjat fizettetett vissza egyes pénzügyi intézményekkel, továbbá 1,9 milliárd forint bírságot szabott ki a tranzakciós illeték bevezetése utáni jogsértések miatt. A megbírságolt pénzügyi intézmények egy része bírósághoz fordult az MNB döntései ellen, sikertelenül.

Az MNB felügyeleti tevékenységének része az ellenőrzési eljárás, melyet egyrészt az adatszolgáltatásból származó információk, másrészt a részére átadott dokumentumok, illetve a hivatalosan ismert adatok ellenőrzésével és elemzésével valósít meg, írja az MNB.

Az RTL híradója hétfőn arról számolt be, hogy többek között a K&H Bank is azt tervezi, hogy áthárítja az ügyfelekre a nagyobb tranzakciós illetéket:


Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke és az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a Portfoliónak azt mondta, hogy rendkívül frusztráló az új adóteher: éppen akkor érkezett, amikor a bankok inkább elismerést vártak volna azért, hogy két éven keresztül Európa leghosszabb és legnagyvonalúbb moratóriumát tartották fenn, és a kamatstop keretében átmenetileg átvállalták az adósok megnövekedett adósságszolgálati terhét.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Gazdaság#extraprofitadó#magyar nemzeti bank#díjszabás

Címlapról ajánljuk