Gazdaság

A Ryanair véleménye a különadóról: küldenek Nagy Márton miniszternek egy Közgazdaságtan tökfejeknek című könyvet

rtl.hurtl.hu

2022. június 14. 15:23

A légitársaság szerint a különadó nem extraprofitadó, hanem egy országúti rablás.

Újabb, még indulatosabb közleményt adott ki a Ryanair a magyar különadóval kapcsolatban, amelyben felszólítják Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, hogy magyarázza meg, miért kell a koronavírus és Ukrajna miatt veszteséges légitársaságokat „extraprofitadóval” sújtani.

A közlemény szerint az ír diszkont légitársaság Nagy Mártontól az alábbi kérdésekre vár választ:

  • A légitársaságokat a magyar családok védelmében terhelik az új adóval, miközben a szektor a koronavírus és az orosz-ukrán háború miatt rekordveszteségektől szenved.
  • Miért kell a magyar családoknak és az ideutazóknak magasabb jegyárat fizetniük, amikor a magyarországi légiközlekedés is két éve szenved a Covid és Ukrajna miatt?
  • Hogyan segíti a magyar családokat a légiközlekedési adó?

– idézi a közleményt a Portfolio.

A Ryanair közleménye szerint a légitársaságokat sújtó különadó nem extraprofitadó, hanem egy országúti rablás egy olyan kormánytól, ami teljesen elszakadt a valóságtól. 

A társaság továbbá üdvözli az ellene indított fogyasztóvédelmi vizsgálatot és hozzáteszi, hogy a vizsgálatot arra is ki kellene terjeszteni, hogy hogyan vethet ki a magyar kormány „extraprofitadót” egy veszteséges iparágra.

A közlemény Michael O'Leary vezérigazgatót is idézi, aki szerint érthető, hogy Magyarország miért vet ki extraprofitadót az olaj- és gázszektorra, amely az orosz-ukrán háború miatt váratlan nyereségre tett szert, de az, hogy az extraprofitadót a talpraállásért küzdő légiközlekedési szektorra is kiterjesztik, azt mutatja, hogy Nagy miniszter elfelejtette a közgazdaságtant.

A Ryanair-vezér fel is ajánlotta, hogy küld Nagy Mártonnak egy Közgazdaságtan tökfejeknek (Economics for Dummies) című könyvet.

Nyitókép:  Jevgenij Kulikov / Getty Images

#Gazdaság#ryanair#légitársaság#különadó#extraprofitadó#nagy márton

Címlapról ajánljuk