Gazdaság

Hollik István még jobban megnövelné a légitársaságokra kivetett adót, ha azt áthárítják az utasokra

rtl.hurtl.hu

2022. június 13. 18:30

Kocsis Máté szerint ez fogyasztóvédelmi kérdés, és nincs vele dolga a politikának.

Nem utazom Ryanairrel

– mondta Budai Gyula fideszes képviselő a Telexnek, amikor a portál a légitársaság áremeléséről kérdezte a kormánypárti politikusokat.

Mint korábban megírtuk, a kormány utasonként 3900 forint „extraprofitadót” vetett ki a légitársaságokra, Európán kívüli utaknál az adó mértéke már 9750 forintot tesz ki. A Ryanair minden utasával kifizetteti ezt az összeget, aki július elsején vagy azt követően utazik: azokkal is, akik már korábban megvették a jegyüket.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Telexnek azt mondta, hogy ez egyszerű fogyasztóvédelmi kérdés, és nincs a politikának dolga vele. Azt azért hozzáfűzte, hogy szerinte a Ryanairnek az „extrajövedelme” után keletkezett „közteherviselési feladata”, amit nem a saját többletbevételeiből akar megoldani, hanem az ügyfelein keresztül akarja ezt a pénzt beszedni. A Ryanair egyébként cáfolta, hogy „extraprofitja” lenne a járvány, a háború és a magas üzemanyagárak közepette.

Hollik István, a kormánypárt kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy az energiaszektornak a benzinárstop, a bankszektornak pedig a nagy verseny miatt nincs lehetősége áthárítani az „extraprofitadót”, a légitársaságokkal szemben viszont erélyesen fel kell lépni, és ha áthárítják a különadót a fogyasztókra, akkor a rájuk kivetett adót tovább kell növelni.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Gazdaság#ryanair#extraprofitadó#légitársaság#fidesz#kocsis máté#hollik istván#budai gyula

Címlapról ajánljuk