Gazdaság

Veszélyesnek tartják a gyógyszergyártók a rájuk kivetett extraprofitadót

rtl.hurtl.hu

2022. június 10. 21:20

Aránytalannak tartják az új adó mértékét.

Elhibázottnak és veszélyesnek tartja az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM), hogy a kormány a gyógyszerforgalmazókra is kiveti az extraprofitadót – írta a 26 hazai gyógyszeripari vállalatot tömörítő szervezet közleménye alapján a hvg.hu.

Az érintett cégek a rájuk rótt kötelezettségeket felelősen vállalják, de a forint árfolyamának folyamatos gyengülése, a pandémia, majd az ukrán háború már eddig is súlyosan veszélyeztette a biztonságos hozzáférést számos modern gyógyszeres terápiához.

Ezt most szerintük tovább tetézi a különadó aránytalan és nagymértékű emelése, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

Úgy vélik, hogy a helyzet kiegyensúlyozásához a gyógyszerekhez való hozzáférés kiszámíthatóságát megerősítő, azonnali, érdemi és támogató intézkedésekre van szükség. Ennek érdekében a szakmai párbeszéd megindítását, a gyógyszeriparral kötendő új megállapodás keretében a hozzáférés gyorsítását és kiszámíthatóságát erősítő közös intézkedési terv megvalósítását kérik az új kormánytól.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#extraprofitadó#gyógyszergyár

Címlapról ajánljuk