Gazdaság

A kormány eljárást indít a különadót az utasokra hárító Ryanair ellen

rtl.hurtl.hu

2022. június 10. 11:43

Nagy Márton gazdasági miniszter közlése szerint a vizsgálattal azt akarják elérni, hogy „lehetőség szerint akadályozzák meg a légitársaság eljárását”.

Fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Ryanair ellen, miután az ír székhelyű fapados légitársaság bejelentette, hogy az utasokra terheli a kormány által kivetett különadót. A miniszter közlése szerint a vizsgálattal azt akarják elérni, hogy „lehetőség szerint akadályozzák meg a légitársaság eljárását”.

Ezt követően Budapest Főváros Kormányhivatala bejelentette, hogy azonnali fogyasztóvédelmi eljárást indítottak a légitársasággal szemben. Az MTI-hez eljutottatott közleményükben leírták, azt vizsgálják, hogy a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat-e, megsértve a fogyasztóvédelmi jogszabályokat.

A Ryanair egy nappal korábban jelentette be, hogy a már korábban lefoglalt jegyekkel rendelkező utasokra is ráterhelik a 3900 forintos és 9750 forintos adót. Ezt az után tették, hogy egy kemény hangú közleményben ostobaságnak nevezték a légitársaságokra kivetett extraprofitadót, hiszen a koronavírus-járvány, az ukrajnai háború és az egekbe szökő olajárak miatt az iparágban jelenleg nem létezik nyereség, ráadásul az elmúlt két évben a szektor súlyos veszteségeket halmozott fel.

Nagy Márton közleményében emlékeztetett arra, hogy a kormány „folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a különadók továbbhárítását a lakosságra”. Nagy „elfogadhatatlannak” nevezte a Ryanair lépését, a közölte, hogy a kormány azt „a leghatározottabban elutasítja”.

Hozzászólna? Látogassa meg Facebook-oldalunkat!

Nyitókép: Ryanair gépek a londoni Stansed repülőtéren. Fotó: Ian Waldie/Getty Images

 

#Gazdaság#ryanair#különadó#extraprofitadó#kormány#nagy márton

Címlapról ajánljuk