Gazdaság

Májusra elérte az ország a teljes évre tervezett hiány több mint 85 százalékát

rtl.hurtl.hu

2022. június 9. 13:16

Ebben nagy szerepet játszott az is, hogy a választás előtt jelentős osztogatásba kezdett a kormány. Tavaly ugyanebben az időszakban csak fele ekkora volt a hiány.

Május végén az államháztartás központi alrendszere 2737 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön.

Ezen belül a központi költségvetés 2879 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 150,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 8,6 milliárd forintos hiányt értek el.

A költségvetést úgy tervezték, hogy az egész éves hiány 3152,6 milliárd forint lesz, de öt hónap alatt elérte az ország ennek több mint 85 százalékát. 

Ebben nagy szerepet játszott az is, hogy a választás előtt jelentős osztogatásba kezdett a kormány. Tavaly óta ez több mint ezer milliárddal terhelte a költségvetést.


Tavaly egyébként az első öt hónapban fele ekkora volt a mínusz, 2021-ben ugyanis május végén csak 1312,6 milliárd forinton áll a hiány. 

A Pénzügyminisztérium azt is közölte, hogy május végével lezárult a családi adóvisszatérítés folyamata is. 

A második körös kiutalási szakasz után a gyermeket nevelő családok több mint 685 milliárd forintot kaptak vissza.

A tárca szerint az elhúzódó orosz-ukrán háború és a brüsszeli szankciós politika kiszámíthatatlan világgazdasági környezetet teremtett, de a kormány tartja az idénre tervezett 4,9 százalékos költségvetési hiányt és folytatja az államadósság csökkentését.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

 

#Gazdaság#költségvetési hiány#büdzsé#pénzügyminisztérium

Címlapról ajánljuk