Gazdaság

Elemzők: húsbavágó Putyin számára az európai olajembargó

rtl.hurtl.hu

2022. május 31. 15:46

Sok százmillió dollár esik ki naponta.

Egyáltalán nem szimbolikus, hanem húsbavágó Oroszország számára az olajembargóról megszületett uniós megállapodás

idézi a Világgazdaság az Erste Befektetési Zrt. szakértőinek megállapítását. A kedd hajnalban elfogadott szankciók értelmében azonnal levágják az orosz kőolaj- és termékimport 70 százalékát, év végéig pedig 90 százalékát. A csővezetékes szállítás egyelőre fennmarad, de év végéig a Barátság vezeték Lengyelország és Németország felé menő ágát is lezárják, csak a Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot ellátó déli ág marad működésben.

Az elemzők szerint az EU naponta 2,2 millió hordó kőolajat és 1,2 millió hordó olajterméket vásárol Oroszországtól. Az ország teljes kivitele ötmillió hordó kőolaj és 3 millió hordó termék naponta, vagyis a keddi döntés az orosz kivitel 40-45 százalékát érinti. Az elfogadott szankciók napi 300-350 millió dollár bevételkiesést okozhatnak Oroszországnak a korábbi intézkedéseken felül, év végéig a kieső összeg 350-400 millió dollár környékére növekedhet.

Becslések szerint az ukrán háború naponta egymilliárd dollárjába kerül Oroszországnak.

A kieső keresletet ugyan más irányokban, például Kínának értékesítheti Oroszország, de nincsenek bejáratott útvonalak, a fél világot meg kell kerülni a tankerekkel. A döntés miatt tovább nyílhat az olló az Ural és a Brent olaj ára között. Jelenleg az orosz olaj hordónként nagyjából 34 dollárral olcsóbb a Brentnél.

Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

#Gazdaság#olajembargó#embargó#szankciók#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk