Gazdaság

Nincs extraprofit a kiskereskedelemben, így nincs mit adóztatni, véli az Országos Kereskedelmi Szövetség

rtl.hurtl.hu

2022. május 30. 15:36

Hiába nőtt az áruház-láncok és boltosok árbevétele az infláció miatt, nőttek a beszerzési áraik is.

Az extraprofit adó a jelenlegi kiskereskedelmi adómérték, továbbá az élelmiszer árstopba bevont termékek forgalmazási vesztesége mellett újabb, számottevő súlyú terhet jelent, ami tovább szűkíti a kereskedelmi vállalkozások gazdálkodási lehetőségeit – írta hétfői közleményében az Országos Kereskedelmi Szövetség annak kapcsán, hogy a múlt heti Kormányinfón kiderült:

a kiskereskedelmi szektortól 60 milliárd forint különadót szedne be a kormány idén.

A szövetség szerint azonban a kiskereskedelem a covid idején válságadót fizetett, amelyet az ágazat kiskereskedelmi különadóként azóta is fizet. A kiskereskedelmi adó idei terhe 80 milliárd forint körüli, a költségvetési előirányzat alapján.

Ezen felül a kiskereskedelem finanszírozza az árstop költségeit (a kedvezményes árú termékek, például napraforgóolaj és csirkemell esetén): a szakértői becslés alapján a február és június között az OKSZ tagvállalkozásai 25-30 milliárd forinttal támogatták a magyar családokat. Az extraprofit adó 60 milliárd forintos előirányzatával együtt a kereskedelmi ágazat terhelése 2022 első félévében 200 milliárd forint.

Ráadásul a szövetség szerint a különadó emelésének indoklása nem egyértelmű. Az extraprofit adót a kiskereskedelem esetében is az árbevétel alapján kell elszámolni, közvetlenül nem kapcsolható össze teát a kiskereskedők profitjával és így nem értelmezhető.

A kiskereskedők árbevétele valóban nőtt a tavalyi árbevételhez viszonyítva, mivel magasabb áron kerülnek beszerzése és értékesítésre a termékek; az árbevétel növekedése nem a profit növekedését jelenti.

A szövetség szerint az árbevétel nagyon nagy hányada a forgalmazott termékek beszerzési áraként a szállítóknál, így a szövetség több ezer magyar szállítójánál csapódik le.

Nyitókép: Vásárlók az Auchan budaörsi áruházban 2018. augusztus 27-én. – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

#Gazdaság#kiskereskedelem#különadó#extraprofit#országos kereskedelmi szövetség

Címlapról ajánljuk