Gazdaság

Nem lát „extraprofitot” a gyógyszer-nagykereskedelemben a Hungaropharma vezérigazgatója

rtl.hurtl.hu

2022. május 30. 12:44

A járvány alatt nem volt kiugró forgalomnövekedés, a pluszbevételt a folyamatos ellátás fenntartására fordították. A gyógyszercéget emiatt meglepte, hogy a kormány szerint extraprofitot bezsebelő vállalatok közé került.

A gyógyszeripar „extraprofitjára” is különadót vet ki a kormány, amit a rezsicsökkentés „megvédésére” és hadseregfejlesztésre fordítanak. A Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi cég vezérigazgatója, Feller Antal a Digital Health Essential – Digitális egészségügyi konferencián az RTL Híradónak azt mondta, hogy meglepte őket az intézkedés, és eddig csak a múlt csütörtöki háttérbeszélgetésből jutottak információhoz, ahol a vállalatot is megnevezték.

A vezérigazgató elmondta, hogy a koronavírus-járvány alatt az összforgalmuk és az egész piac forgalma mintegy 4 százalékkal nőtt, ami nem kiugró növekedés, és az eredményük sem változott, mert a forgalomnövekedésből származó pluszbevételt arra fordították, hogy a járvány idején a folyamatos szolgáltatást fenn tudják tartani.

Kitért arra is, hogy a cég az elmúlt 5 évben tízmilliárd forintot ruházott be, új raktárakat épített, amik hozzásegítették ahhoz, hogy a koronavírus elleni vakcinákat megfelelően tudja tárolni és az oltási pontokra eljuttatni. Az „extraprofitot” emiatt sem tudják értelmezni.

Feller Antal szerint bármiféle adó nehezebb helyzetbe hozza a gyógyszer-nagykereskedelmi szektort, amelynek a többszörösére emelkedett energiaárakkal, illetve üzemanyagköltségekkel is meg kell küzdenie. Az infláció miatt bérnyomás is éri a vállalatot. Arról a cégvezető még nem tudott beszámolni, hogy a különadó következtében milyen intézkedéseket kell majd meghozni.

Nyitókép: Feller Antal a koronavírus elleni vakcinák tárolására beszerzett mélyhűtőket mutatja meg az országos tisztifőorvosnak a Hungaropharma budapesti telephelyén – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

#Gazdaság#gyógyszer#különadó#extraprofit

Címlapról ajánljuk