Gazdaság

A különadó miatt árakat emelne a Wizz Air

Dévai LászlóDévai László

2022. május 27. 18:57

A légitársaság közleményben reagált a kormány intézkedéseire.

A kormány keddi, extra adókról szóló bejelentései miatt közleményt adott ki a Wizz Air, amelyben leírják, hogy társaságukat és magát a turizmust a koronvírus-járvány okozta válság súlyosan érintette, ezért az extraprofitot termelő ágazatok különadója miatt keletkező hiány miatt kénytelenek lesznek árat emelni.

Az utasonként számított adó bevezetése magasabb viteldíjakat jelentene egy olyan szektorban, amely két éve veszteséges, ennek a vitatása a legalapvetőbb közgazdasági elemzésekkel is szembe megy

– mondta Robert Carey, a Wizz Air elnöke.

Így szól a légitársaság teljes közleménye: Magyarország kormánya a napokban felvázolt gazdasági tervében bejelentette, hogy megadóztatnák az állítólagosan extra profitot termelő szektorokat és vállalatokat. A légitársaságok esetében értesüléseink szerint a Magyarországról induló összes járatra vonatkozóan fontolóra veszik egy utasonként kivetendő adó bevezetését.

A légiközlekedési ágazat, melynek részét képezi a Wizz Air is, jelentős veszteségeket szenvedett a COVID-19 világjárvány során, és bevétele, illetve nyeresége várhatóan még hosszú ideig nem éri el a vírus kitörése előtti szintet.

A turisztikai szektor számára is súlyos csapás volt az elmúlt két év, és minden újabb gazdasági teher tovább lassítja a régóta várt fellendülését, nemcsak a Wizz Air, hanem a gazdaság egésze számára, hiszen ellehetetleníti azoknak az előnyöknek az érvényesülését, melyeket az emberek és nemzetek légi összeköttetése teremt meg.

Nyitókép: Nyitókép: A Wizz Air légitársaság repülőgépe a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren 2021. szeptember 9-én. Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

#Gazdaság#wizz air#légitársaság#extraprofit#adó#magyar kormány#orbán viktor#fidesz

Címlapról ajánljuk