Gazdaság

Politico: Felhígulhat az olajembargóra vonatkozó uniós javaslat, hogy meggyőzzék Magyarországot

rtl.hurtl.hu

2022. május 27. 21:21

Az is felmerült, hogy csak a hajón érkező orosz szállítmányokra vonatkozzon a tilalom.

Kompromisszum látszik kibontakozni az uniós tagállamok között az orosz olajembargó ügyében – írja a Politico

A portál emlékeztet, hogy az elmúlt időszakban legélesebben Orbán Viktor ellenezte az oroszországi nyersolaj- és üzemanyag-import korlátozását, így napirendre került egy olyan javaslat is, ami felhígítaná az eredeti javaslatot, ami már csak a hajón érkező szállítmányokra vonatkozna. Ezzel lehetővé tennék Magyarország és más tagállamok – így Németország vagy Szlovákia – számára is, hogy továbbra is vásároljanak csővezetéken érkező orosz olajat.

A portálnak nyilatkozó uniós diplomaták szerint azonban minden a részleteken múlik. Egyikük hangsúlyozta, hogy a kivételeknek a lehető legszűkebbeknek és legkonkrétabbnak kell lenniük ahhoz, hogy megállapodásra jussanak.

Nem fogadhatunk el olyan embargót, ami gyakorlatilag kivételekből van összeollózva. A csővezetéken érkező olaj kihagyása a szankciókból azt jelentené, hogy a tagállamok egy kis részének kell viselniük a terheket

– mondta. Miután már hetek óta nem sikerül megállapodni a hatodik uniós szankciócsomagról, még az olyan, Oroszországgal szemben elszántnak mutatkozó országok is hajlandónak látszanak elfogadni egy részleges szankciót, mint Lengyelország. A tárgyalások a hétvégén is folytatódnak, hétfőn és kedden pedig Brüsszelben tanácskoznak a tagállamok vezetői.

Nyitókép: Kummer János/Getty Images

#Gazdaság#olajembargó#oroszország#európai unió#magyarország#szankciók

Címlapról ajánljuk