Gazdaság

Magyarország nélkül is belemennének az uniós olajembargóba a németek

rtl.hurtl.hu

2022. május 23. 9:30

Az Európai Parlament német alelnöke szerint nem szabad belemenni Orbán Viktor politikai játszmájába.

Csalódottságának adott hangot a német gazdasági miniszter amiatt, hogy az Európai Unió még mindig nem jutott megállapodásra az Oroszország elleni olajembargót illetően – számolt be a Reuters.

Robert Habeck a davosi Világgazdasági Fórum előtt a Deutschlandfunk rádiónak adott interjúban azt mondta, hogy Németország abba is hajlandó lenne belemenni, hogy Magyarország részvétele nélkül fogadják el a korlátozást.

A politikus azt mondta, hogy kész támogatni, ha az Európai Bizottság elnöke azt mondja, hogy Magyarország nélkül a többi 26 EU-tagállam lépteti életbe az intézkedést, de eddig nem hallott ilyen javaslatot az EU részéről.

Nyilatkozott a Deutschlandfunknak Katarina Barley német szociáldemokrata EP-képviselő, az Európai Parlament alelnöke is, aki szintén azon a véleményen van, hogy a többi 26 EU-tagállamnak kezdeményeznie kell egy Oroszország elleni olajembargót Magyarország részvétele nélkül. A politikus szerint ez egyáltalán nem ideális helyzet, de Orbán Viktort csak egy óriási, 18 milliárd eurós támogatással lehetne meggyőzni az olajembargó támogatásáról. Katarina Barley szerint ez a pénz Orbán Viktor barátainak zsebében kötne ki, az EU ezért nem hagyhatja, hogy Magyarország átverje.

A szociáldemokrata politikus kitért arra is, hogy Csehországot, Szlovákiát és Bulgáriát is érinti az olajembargó, de ez a három ország az Európai Unióval közösen igyekszik megoldást találni, egyedül Magyarország használja fel a helyzetet politikai játszmára és pénzszerzésre. A magyar politikai rendszer nyílt korruptságára példaként említette, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a teljes magyarországi gyorsforgalmi úthálózat működtetése. Katarina Barley úgy vélte, hogy az olajembargó támogatásáért cserébe a magyarországi energiainfrastruktúra átalakítására adott eurómilliárdok Mészáros Lőrincnél, illetve Orbán Viktor vejénél és apjánál kötnének ki.

Nyitókép: MTI / Máthé Zoltán

#Gazdaság#olajembargó#oroszország#németország#magyarország#orbán viktor#korrupció

Címlapról ajánljuk