Gazdaság

Annyira felmentek az építőipari árak, hogy inkább visszaadták az elnyert 200 milliós munkát

rtl.hurtl.hu

2022. május 12. 13:53

Árindexálás jöhet az építőiparban, ha a Közbeszerzések Tanácsa is rábólint. 

Visszautasította a szerződéskötést az érdi önkormányzattal az egyik legnagyobb magyarországi útépítő cég, a Colas Út Építőipari Zrt., majd egy másik nagyágyú, a Swietelsky Magyarország Kft. is ezt tette, így egyelőre elmarad a Tárnoki út közel 1,5 kilométeres szakaszának a felújítása, írta meg a 24.hu.

Tavaly augusztusban írta ki az önkormányzat a közbeszerzést a Tárnoki út felújítására, szeptemberben tettek ajánlatot a cégek, végül idén február 14-én küldték meg az összegzést a jelentkezőknek, ebben nyertesnek a Colast jelölték meg. A francia tulajdonú cég 192,8 millió forintos ajánlata volt a legjobb ár-érték arányú vállalási ár, a második legjobbat a Swietelsky Magyarország Kft. adta, az osztrák tulajdonú cég 217,5 millió forinttal pályázott. A szabályok szerint az összegzéstől számított 60 napon belül kell megkötni a szerződést a nyertessel.

Április 14-ei dátummal, tehát az utolsó pillanatban írt a Colas az önkormányzatnak, hogy „a szerződést nem áll módunkban a közbeszerzési eljárás feltételei szerint sem megkötni, sem teljesíteni”. Az érvelés szerint az árajánlatot 7 hónappal korábban tették, amikor még híre hamva sem volt az orosz inváziónak, nem láthatták előre a háborút, illetve annak következményeit, az energia- és üzemanyag-drágulást, a termelési és szállítási kapacitások kiesését, az ellátási láncok megszakadását. Az építőipart mindenekelőtt az üzemanyagár-emelkedés, illetve az építési alapanyagok és termékek áremelkedése sújtja, a határidők tartása nem garantálható a bizonytalan (alapanyag)szállítási határidők miatt. A Colas úgy becsülte, hogy a nyertes árajánlatukhoz képest legalább 30 százalékos áremelés kellene ahhoz, hogy teljesítsék az útfelújítást, de az egyharmados emelés csak az önköltséget fedezné, azon nem keletkezne nyereség. A Colas után a második legjobb ajánlattevőt kérte fel az érdi önkormányzat a szerződéskötésre, de a Swietelsky se állt kötélnek a rendkívüli helyzetre hivatkozva.

Az önkormányzat kísérletet tett arra, hogy a vállalkozókat rávegyék a szerződés aláírására, „ám ettől a két cég mereven elzárkózott” – válaszolta a 24.hu kérdésére László Ferenc, az érdi önkormányzat kommunikációs vezetője. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke azt mondta: a helyzet rendkívül komoly, orvosolni kell. Az ÉVOSZ a háború következményeire való tekintettel még márciusban kiadott egy ajánlást a Közbeszerzési Hatósággal közösen. A szakszövetség korábban kezdeményezte, hogy az ajánlásnál magasabb szintű útmutatást adjanak ki a közpénzes megrendelők és az elröppenő alapanyagárakra hivatkozó kivitelezők közti feszültség kezelésére. Javaslatuk az lenne, hogy a közpénzes megrendelők (állam, önkormányzatok) és a piaci szereplők osszák meg egymással az áremelkedések okozta kockázatot. Ezt szolgálná az árfelülvizsgálat, illetve az árindexálás lehetősége. A 24.hu úgy tudja, hogy a Közbeszerzések Tanácsának valamennyi illetékes munkacsoportja megvizsgálta a kérdéskört és a tanács ezen a héten csütörtökön akár dönthet is arról, hogy kiadja az útmutatást.

Nyitókép: Google Street View

#Gazdaság#közbeszerzés#érd

Címlapról ajánljuk