Gazdaság

Több mint 4 milliárd forintos tiszta profittal zárta az évet a kínai vakcinabizniszben érintett cég

rtl.hurtl.hu

2022. május 2. 9:04

A cég beolvadt egy másik vállalatba, amelynek tulajdonosai végül 5 milliárd forint osztalékot vettek ki. Azt nem tudni, pontosan kikhez került a pénz.

A kínai vakcinák beszerzését bonyolító Danubia Pharma árbevétele az előző évi 3,4 milliárdról 54,8 milliárd forintra emelkedett 2021-ben, vagyis a cég bevétele egy év leforgása alatt 1511 százalékkal nőtt – derült ki a vállalat beszámolójából, amelyet az mfor.hu ismertetett.

Magyarország az orosz Szputnyik-vakcinákat közvetlenül vásárolta meg (a nyugatiakat pedig az Európai Bizottsággal közösen), viszont a kínai Sinopharm esetében beiktattak egy közvetítőcéget, a Danubia Pharma Kft., amelynek egyedüli tulajdonosa a Syntonite Med Zrt.

A cég a magyar állammal 2021. január 15-én kötötte meg a szerződést, így lényegében a teljesítés teljes egészében a tavalyi év számain hagyott nyomot.

Az 54,8 milliárdos bevétel mellett a költségek is jelentősen emelkedtek, anyagjellegűként 44,9 milliárdot költöttek el a korábbi kicsivel több mint 2 milliárd után. Az azonban még a kiegészítő mellékletből sem derül ki, hogy ebből mekkora részt tesz ki a vakcinák beszerzési ára.

Végeredményben a kínai vakcinabiznisznek is köszönhetően 4,4 milliárd forint tiszta profittal zárta az évet a Danubia Pharma. 

Az összeget nem fizették ki osztalékként, bent hagyták a társaságban, amelynek köszönhetően a saját tőkéje 1,2 milliárdról 5,7 milliárdra nőtt. A cég tavaly év végén viszont beolvadt a Syntonite Med-be, így a vagyonok és az eszközök a jogutód tulajdonába, könyveibe kerültek be: 8,6 milliárd forint bankbetét, 1,1 milliárd forint értékben forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, 5,7 milliárd forint az eredménytartalékban, valamint majdnem 700 millió forint tartozás.

Az már a csatolt közgyűlési határozatból derült ki, hogy a kínai vakcinabizniszből a Danubia Pharmánál megtermelt profit a végső tulajdonosokhoz került.

Úgy döntöttek ugyanis, hogy 5 milliárd forintot kivesznek a cégből osztalék formájában.

Azt nem tudni, hogy kik a végső tulajdonosok, mert a legutóbbi tulajdonosváltáskor két magántőkealapot jegyeztek be tulajdonosokként 50-50 százalékos arányban: a Fidenza Magántőkealapot és a Grado Magántőkealapot.

Róluk - illetve a végső tulajdonosokról - annyit tudni, hogy mindkét magántőkealapot a Capstone Befektetési Alapkezelő Zrt. képviseli, amelynek tulajdonosa Földvári Gábor és fia. 

Földvári Gábor üzletember, vállalkozó, több cégben is érdekelt, többek között a Reál Hungary Zrt. igazgatóságának a tagja. Neve főként a letelepedési kötvénybizniszből lehet ismert, ugyanis ő volt az egyik ciprusi illetőségű közvetítőcégnek, az Innozone Holdings Ltd.-nek a képviselője. Tőzsdei körökben is ismert magánbefektető, aki korábban az Exbus vezetésében és a Bookline meghatározó tulajdonosai között is megfordult – írta az mfor.hu.

Nyitókép: Balázs Attila / MTI

#Gazdaság#sinopharm#danubia pharma#közvetítő cég#koronavírus#járvány#kína

Címlapról ajánljuk