Belföld

Kivették belőle a pénzt, majd meg is szüntették a lélegeztetőgép-biznisz sikercégét

Dévai LászlóDévai László

2022. május 9. 11:04

A tulajdonos úgy döntött, végelszámolással, jogutód nélkül megszünteti a társaságot.

2021. szeptember 1-jén jogutód nélkül megszűnt a lélegeztetőgépekkel kereskedő Fourcardinal Tanácsadó Kft., amely a 2020-ban nem kevesebb, mint 17 milliárd forintos megbízást kapott mintegy 1000 gép beszerzésére a magyar kormánytól – derül ki az Mfor cikkéből.

A tulajdonosok a 2020-as évről 15,4 milliárd forint osztalékot tudtak kivenni a cégből, ennek a pénznek a nagy része a cég törzstőkéjének 90 százalékát birtokló Nagy Beatrixhoz került, a fennmaradó 10 százalék a Silk Road Fund Zrt.-nél landolt. A Silk Road tavaly augusztus 26-án szállt ki a Fourcardinalból, így Nagy maradt az egyedüli tulajdonos, aki úgy döntött: végelszámolással, jogutód nélkül megszünteti a társaságot.

A Fourcardinal 2021-es pénzügyi beszámolójából kiderül, hogy a 2020-as 49,5 milliárd forint után 43,2 milliárd forint folyt be a céghez, ennek az összegnek szinte a teljes része termékértékesítésből származott, magyarán lélegeztetőgépeket adtak el.

Az Mfor megjegyzi: a csökkenő bevétellel párhuzamosan megnőttek a kiadások, anyagjellegűként 31,9 milliárd után 40,5 milliárdot számoltak el, melynek döntő része az eladott áruk beszerzési értéke soron keletkezett.

Időközben hétről öt főre csökkent a cég alkalmazottjainak száma, így ezen a területen spórolt a cég: 78,7 millió után 31,5 milliót könyveltek el. Ebből a bérköltségből ki lehet számolni, hogy nagyjából bruttó 670 ezer forint lehetett az átlagos havi bér.

A növekvő kiadások ellenére 2021. augusztusig bezárólag is nyereséges tudott maradni a Fourcardinal, igaz, nem tudtak akkorát kaszálni, mint 2020-ban. Az akkori 17 milliárd után 2,2 milliárdot tüntettek fel az üzemi eredmény soron. Ezen felül a pénzügyi műveleteken elértek még 213 millió forint profitot. Ez a nyereség szinte pontosan fedezte az adókat, így még éppen pozitív lett a pénzügyi évük, 2,2 milliárdot hoztak össze.

Ki az a Nagy Beatrix?

Nagy Beatrix a cég első ügyvezetőjének, Szegi Ildikónak a lánya. Az Mfor a VálaszOnline-ra hivatkozva azt írja, hogy Szegi Ildikó Rahói Zsuzsanna egyik bejáratott civil kapcsolata. Rahói Zsuzsanna pedig nem más, mint Orbán Viktor főtanácsadója.

Szegi Ildikónak egyébként van egy fia is, Nagy Hunor Szilárd, akinek nevéhez az a Szegi Medical Center Kft. kötődik, amellyel szintén szerződött a külügyi tárca lélegeztetőgépek beszerzésére. A szerződés értéke 400 millió forint volt.

A Fourcardinal megszüntetése után a végelszámoló több mint két hónap alatt végzett a teendőkkel. Ebből kiderül, hogy a cég eszközei között volt 15,8 millió forintnyi pénz a bankszámlán, valamint volt az adóhivatallal szemben egy 72,1 milliós követelésük.

Emellett 23,6 millió forinttal tartoztak a NAV-nak, valamint nem fizettek ki még 2,3 millió forintnyi nettó bért, sőt a társaság még a tulajdonos felé is tartozott 47 millió forinttal.

A végelszámoló szerint Nagy Beatrix részére összesen 14,97 millió forintot kell majd visszafizetni, ebből 3 millió forint a jegyzett tőke összege.

Nagy Beatrixnak még várnia kell, mivel a NAV arról tájékoztatta a cégbíróságot, hogy elhúzódott az eljárás, mert törlési akadály merült fel. Az ügy emiatt egészen április 22-ig állt, de azóta már minden rendben, így a tulajdonos a következő egy hónapban bármikor hozzájuthat a 15 millió forinthoz.

Nyitókép: illusztráció / iStock / Getty Images

#Belföld#koronavírus#covid#lélegeztetőgép#magyar kormány#fidesz

Címlapról ajánljuk