Gazdaság

Szijjártó Péter szerint nincs gáz, mert jön a gáz

rtl.hurtl.hu

2022. április 27. 16:22

A bolgár és a szerb energiaügyi miniszter is megerősítette, hogy zavartalan Magyarország ellátása.

Szijjártó Péternek a bolgár és a szerb energiaügyi miniszter is megerősítette, hogy zavartalan Magyarország ellátása, írja az MTI. Az orosz földgáz zavartalanul, szerződés szerint érkezik hozzánk a két országon keresztül, mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban.

A tárcavezető egyeztetett a szerb energiaügyi miniszterrel, aki tudatta, hogy megérkezett országába a szerződés szerint várt mennyiség, amelynek egy része Szerbiában marad, egy része pedig továbbmegy Magyarországra.

Ezután beszélt Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszterrel is, aki megerősítette, hogy tiszteletben fogják tartani a tranzitra vonatkozó szerződéseiket. Szijjártó kora délután személyesen ellenőrizte a helyzetet, akkor minden változatlanul zajlott, a napi nagyjából 10 millió köbméter gáz időarányos része megérkezett Magyarországra. Korábban attól is lehetett tartani, hogy Lengyelország mellett Bulgária is orosz gáz nélkül marad.

Mint közölte, előző nap kapcsolatba léptek a bolgár hálózatot üzemeltető Bulgartransgazzal, amely leszögezte, hogy a bejelentett lépéstől függetlenül a tranzit továbbra is zavartalanul üzemelni fog. Ezt a Gazprom is megerősítette, arról számolva be, hogy a Szerbiának és Magyarországnak szánt gázt megindítják a vezetéken keresztül.

Ahogy az RTL Híradó korábban beszámolt róla, a gázellátáson kívül lehet aggódni a gázpalackhiány miatt is: A holtankoljak.hu ügyvezetője az RTL Híradónak azt mondta, hónapok óta érződik a gázpalackhiány. Szerinte az orosz-ukrán háború miatt sokan pánikvásárlásba kezdtek a gázáremelkedéstől tartva, a másik ok pedig, hogy csak a 11 és fél kilós palackok hatósági árasak, de ezekből egyre kevesebb van, mert a kisebbeket a kereskedők drágábban is adhatják.

Nyitókép: Krizsán Csaba / MTI

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#földgáz#ellátás#bulgária#szerbia#szijjártó péter

Címlapról ajánljuk